Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Λ. Παπαδήμος: Έρχεται σκληρότερη λιτότητα και μεγαλύτερη ανεργία


Αύξηση της ύφεσης, της ανεργίας και πρόσθετα σκληρά μέτρα έως και το 2013 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής...

ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη «αρνητικών σεναρίων» εξόδου της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχει η εφαρμογή του προγράμματος.

Ειδικότερα,  απαντώντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Τόμσεν ξεθεμελιώνουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Τόμσεν στο ευρωκοινοβούλιο για τους μισθούς της Ελλάδας είναι ψευδή» , ο πρωθυπουργός απάντησε πως «αυτές οι αναφορές δεν αντιστοιχούν  στο κεντρικό σενάριο είναι αρνητικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα μέτρα που θα επιφέρουν περικοπές ύψους 12 δις από κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο  «ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πάρει τις σχετικές αποφάσεις».

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδήμος είπε «σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα πρέπει να μειωθούν κατά 12 δις ευρώ οι κρατικές δαπάνες, έχουν ξεκινήσει μελέτες υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να συγκεντρωθεί η στατιστική βάση, να γίνει κατηγοριοποίηση των δαπανών

Θα γίνουν προτάσεις πριν από το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πάρει τις σχετικές αποφάσεις… Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε η μείωση δαπανών να είναι τέτοια που να περιορίζει τη σπατάλη και να μη μειώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο».

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως και το 2013 για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους Έλληνες φορολογούμενους. Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 θα συνεχιστεί η ύφεση και πιθανόν να αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας και ότι η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013…» συμπλήρωσε ότι «Οι πολιτικές που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα, αν αυτό δεν γίνει δεν μπορούμε να αναμένουμε αποτελέσματα» και επανέλαβε πως «Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μείωση εισοδημάτων και αύξηση ανεργίας.  Δυστυχώς η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, δεν είναι όμως μόνο συνέπεια των αρνητικών συνεπειών εφαρμογής του προγράμματος. Οι συνθήκες αυτές εκτιμώνται και θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και σταδιακά η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαμορφωθούν συνθήκες για ανάπτυξη με μόνιμο και σταθερό τρόπο. Να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου