Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Στα δίχτυα των τοκογλύφων για μικροποσά!


Απίστευτο κι όμως αληθινό! Άνθρωποι που έχουν ανάγκη από χρήματα πέφτουν στα δίχτυα αδίστακτων τοκογλύφων ακόμη και για μικρά ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν το γάλα των παιδιών τους ή τα χρήματα για τα φροντιστήριά τους. Τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η μάστιγα της τοκογλυφίας περιγράφει στο kano-oikonomia.gr ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικος:

"Το φαινόμενο της τοκογλυφίας επανεμφανίστηκε πριν από 4 χρόνια. Στην αρχή γινόταν μέσα από τα γραφεία που παλιότερα εξέδιδαν τραπεζικά δάνεια.


Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο άνθρωπος που έχει ανάγκη -ο άνεργος,ο ημιαπασχολούμενος, ο επιχειρηματίας που βλέπει την επιχείρησή του να κλείνει απευθύνεται στα γραφεία αυτά προκειμένου να πάρει τραπεζικό δάνειο. Του δίνουν κάποια ελπίδα στην αρχή, μαζεύουν τα χαρτιά ,υποβάλλουν αιτήσεις κι όταν με βεβαιότητα απορριφθεί το δάνειο του λένε ότι έχουμε και κάποια άλλη λύση για σας. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας δανείσει με λογικούς όρους. Οι λογικοί όροι όμως συνήθως κρύβουν έναν τοκογλύφο , με επιτόκια από 5%- και σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης φτάνει το  10% μηνιαίως . Το αποτέλεσμα; Με βεβαιότητα οι εμπλεκόμενοι καταλήγουν στα δικαστήρια ή χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πως γίνεται; Σε βάζουν και υπογράφεις ένα γραμμάτιο ότι πήρες  πχ 1200 ευρώ. Από τα 1200 ευρώ στο χέρι στου δίνουν μόνο τα 400 ή τα 500.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ακόμη πιο ανησυχητικός. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά τα ιδιωτικά ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν από χρυσαφικά και ασημικά μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τοκογλυφία γίνεται νομότυπα. Γιατί πηγαίνεις εσύ το οικογενειακό σου κειμήλιο,κάτι που σου άφησε ο πατέρας ,ο συγγενής ο σύζυγος και στο παίρνουν στο 10-20% της πραγματικής του αξίας. Δηλαδή πρόκειται για νομότυπη τοκογλυφία. Επ`αυτού έχουμε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή κι έχουμε ζητήσει να μπουν κάποια όρια που τα γραφεία αυτά να μπορούν να αγοράζουν τα αντικείμενα αξίας του κόσμου. Διαφορετικά γυρνάμε σε φαινόμενα κατοχής και μαυραγοριτών . Σήμερα που τίθεται θέμα επιβίωσης έχουμε φαινόμενα  που οικογένειες με κομμένο ρεύμα και νερό με τους  γονείς να υποσιτίζονται να για να φάνε τα παιδιά και ακόμη πηγαίνουν τα κοσμήματά τους ή ότι άλλο αξίας έχουν προκειμένου να πληρώσουν το φροντιστήριο των παιδιών τους. Μιλάμε λοιπόν για καταστάσεις που εκφεύγουν του κανονικού. Βίαιη ανατροπή συνθηκών. Είναι απαραίτητο να παρέμβει η πολιτεία.

Τραγικά είναι τα πράγματα και για τους επιχειρηματίες. Γιατί πίσω από τον επιχειρηματία βρίσκονται πολλές οικογένειες εργαζομένων . Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν χρέη προς τρίτους αντιμετωπίζουν κλειστή πόρτα από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να τις δανειοδοτήσει διότι πλέον η μικρομεσαία μικρή και οικογενειακή επιχείριση στη χώρα μας θεωρείται δανειοδότηση υψηλού ρίσκου. Μόνη διέξοδος η τοκογλυφία. Επειδή όμως πάντα σε σε αυτές τις περιπτώσεις εξαναγκάζονται μέσω γραμματίων κι επιταγών να προσημειώσουν ακίνητα αυτό δίνει μία μικρή παράταση ζωής στην επιχείριση αλλά με βεβαιότητα την οδηγεί στο κλείσιμο λόγω των υπέρογκων επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνεται, οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους που απασχολεί και σε οικογενειακά δράματα . Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πολλές αυτοκτονίες."
ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου