Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Λουκέτο σε ψιλικατζίδικα και περίπτερα της Θεσσαλονίκη λόγω κρίσης


Στο κλείσιμο έχει οδηγήσει η κρίση περίπτερα και ψιλικατζίδικα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει σχεδόν.....

τα μισά σε σχέση με το 2010. Συγκεκριμένα, από 3000 σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα) το 2010, όταν η κρίση στον κλάδο άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα, υπολογίζεται ότι έχουν μείνει σε λειτουργία μόνο τα 1600, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιακώβου, πρόεδρο του Σωματείου «Ένωση Καπνοπωλών-Ενοικιαστών Περιπτέρων Πωλητών Ψιλικών» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ).

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, από τα 1600 σημεία πώλησης που έχουν απομείνει, μόλις το 20% είναι υγιείς επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό ποσοστό βρίσκεται στο όριο και οι υπόλοιποι «δεν βγαίνουν καθόλου». Για τη βελτίωση της κατάστασης, οι εκπρόσωποι του κλάδοι ζητούν -μεταξύ άλλων- τη μείωση των φόρων στα τσιγάρα, καθώς «εκεί είναι η κερδοφορία τους», η οποία εκτιμάται ότι μειώνεται κατά σχεδόν 50%, λόγω της υψηλής φορολογίας στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Παράλληλα, ζητούν την αύξηση των ποσοστών που λαμβάνουν από τις πωλήσεις εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ), στο 5% (4% σήμερα).

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται, εξάλλου, σε διαδικασία για την εξωδικαστική επίλυση του θέματος των μισθωμάτων των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων, που οι ίδιοι θεωρούν πολύ υψηλά εν μέσω κρίσης. «Το ενοίκιο ενός περιπτέρου κυμαίνεται μεταξύ 600-1000 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως περιοχής και θεωρούμε ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% εν μέσω κρίσης, όπως έγινε σε άλλα καταστήματα», σημειώνει ο κ. Ιακώβου, σύμφωνα με τον οποίο το σωματείο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την αντίστοιχη επιτροπή εξωδικαστικής επίλυσης, που έχει δημιουργήσει η περιφέρεια.

Στη γενική συνέλευση θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο πιο ενεργής εμπλοκής των επαγγελματιών του κλάδου στις ενέργειες ανακύκλωσης προϊόντων και συσκευασιών.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου