Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών χωρίς χρήματα, αλλά με διάθεση για προσφορά


Μια συνεργασία της Αντιπεριφέρειας ΘεσΣε λειτουργία τέθηκε από σήμερα Μ. Τρίτη η επίσημη ιστοσελίδα του Κοινωνικού Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών, του οποίου τα μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χωρίς να παρεμβάλλεται το χρήμα αλλά διάθεση για προσφορά και χρόνος.

Πρόκειται για ένα δίκτυο «time for time», στο οποίο θα μπορούν να εγγραφούν δημότες της Θεσσαλονίκης διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και ως αντάλλαγμα να δέχονται υπηρεσίες ίσου χρόνου από άλλα μέλη του δικτύου.

Για παράδειγμα, αν ένας ελαιοχρωματιστής εγγραφεί στο δίκτυο και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιον συμπολίτη του, τότε θα μπορεί και ο ίδιος αντίστοιχα, ανάλογα με τις ώρες που έχει διαθέσει, να λάβει υπηρεσίες από κάποιο άλλο μέλος του δικτύου.

Επίσης, το σύστημα θα περιλαμβάνει και κατηγορίες αξιολόγησης με ποιοτικά στοιχεία, όπως επαγγελματική εικόνα, ποιότητα υπηρεσίας, συμπεριφορά, συνέπεια και ταχύτητα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του δικτύου, στην διεύθυνση http://www.time4time.gr/ και με τον προσωπικό τους κωδικό θα εμφανίζονται στο πεδίο αναζήτησης υπηρεσιών.

Η εφαρμογή του Κοινωνικού Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών ξεκινάει πιλοτικά με την συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και των δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Καλαμαριάς, με την προοπτική, εφόσον λειτουργήσει αποτελεσματικά, να ενταχθούν στην προσπάθεια και άλλοι δήμοι της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, την Μ.Τρίτη το πρωί, ότι «πρόκειται για ένα εναλλακτικό σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ των πολιτών, το οποίο θα καταργεί το χρήμα ως μέσο πληρωμής και θα μυήσει την κοινωνία σε μια αντίληψη συναλλαγών, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσφοράς».

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, «σκοπός μας είναι να δώσουμε στους ανέργους μια ευκαιρία επανένταξης στην οικονομική ζωή, με ανθρώπινους όρους, καθώς και πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους χιλιάδες που δεν έχουν. Tο δίκτυο είναι ένα σύστημα ανταλλαγής, βασισμένο στην ισοδυναμία του διαθέσιμου χρόνου, χωρίς να παρεμβάλλεται το χρήμα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη «το δίκτυο ανταλλαγής χρόνου βασίζεται στην απόλυτη ελευθερία της συναλλαγής». «Όταν το χρήμα δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει ούτε και η συναλλαγή», τόνισε.

Τέλος, το δίκτυο ανταλλαγής χρόνου θα λειτουργεί με την βοήθεια του Cyclos, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελεύθερου λογισμικού, η οποία έχει στηθεί από την «Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (GreekLUG) που θα αναλάβει και την τεχνική υποστήριξη της ιστοσελίδας.σαλονίκης και των δήμων Πυλαίας-Χορτιάτη και Καλαμαριάς.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου