Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ


Γιατροί και φαρμακοποιοί σταματούν την πίστωση σε εξετάσεις και φάρμακα

Σε οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί πλέον, οι σχέσεις, με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), των γιατρών και φαρμακοποιών που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό, καθώς ο ΕΟΠΥΥ υπόσχεται ότι θα τους δώσει άμεσα όσα τους χρωστά, αλλά μέχρι αυτό να γίνει πράξη, γιατροί και φαρμακοποιοί σταματούν την πίστωση σε εξετάσεις και φάρμακα, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά τη «νύφη» να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ασθενείς.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής αναμένουν έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη για την καταβολή 76 εκατ. ευρώ, μέρους του συνολικού ποσού που τους οφείλει ο Οργανισμός, προκειμένου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαστηριακοί γιατροί, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τους οφείλουν 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα τους οφείλουν άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει ότι αρχίζει να αποπληρώνει πάνω από 2.000 γιατρούς για οφειλές που αφορούν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το μεσημέρι, οι ιδιώτες γιατροί –κλινικοί και εργαστηριακοί- πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στο αμφιθέατρο του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον νέο φορέα υγείας και δήλωσαν αποφασισμένοι να σταματήσουν την πίστωση στον οργανισμό, μέχρι την αποπληρωμή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους για κάθε εργαστηριακό, ακτινολογικό αλλά και ιατρικό έλεγχο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κάλει τα μέλη του να απέχουν από την συνταγογράφηση και την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων, οι οποίες θα γίνονται στο προσωπικό συνταγολόγιο του ιατρού, καθώς και από την εκτέλεση των σχετικών παραπεμπτικών.

Η σημερινή συγκέντρωση στον ΕΟΠΥΥ έγινε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, αλλά και των Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, που δεν σκοπεύουν, απ' ό,τι φαίνεται, να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, για όσο διάστημα ο οργανισμός δεν προχωρά σε εξόφληση.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί, που ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά του ελληνικού κράτους για όσα χρήματα τους οφείλονται, εκτιμούν ότι οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται έως και περισσότερο από 50%, από τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τη συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, το Μνημόνιο προέβλεπε ότι ο γιατρός θα συνταγογραφούσε τη δραστική ουσία του φαρμάκου, χωρίς να αναφέρει το εμπορικό όνομα συγκεκριμένων φαρμάκων. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα χορηγούσε στον ασφαλισμένο το φθηνότερο γενόσημο που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.

Αντί να γίνουν αυτά, είπαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου σε παρένθεση. Αυτό προκαλεί τεράστια επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ο οποίος καλείται να πληρώσει διπλά: Τη συμμετοχή τού 25% στην τιμή του γενοσήμου, αλλά και τη διαφορά από την τιμή του γενοσήμου έως προς την τιμή του ακριβότερου πρωτοτύπου που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου μίλησε για κυβερνητικές παλινωδίες και εξήγησε ότι οι φαρμακοποιοί θα εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ είπε ότι θα προσφύγουν κατά του Δελτίου Τιμών που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου