Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Give the Kids: Η 1η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη


Το Give The Kids, μια ομάδα μαμάδων, μπαμπάδων και φίλων που συγκεντρώνουν ρούχα και παπούτσια για μικρά παιδιά, πραγματοποιεί την 1η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 και ώρα 12:00 - 15:00, στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Άνω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την εμπνεύστρια της κίνησης αυτής, Χριστίνα Κοπανά, όταν πρωτοφτιάχτηκε το site οι πρώτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της και δήλωσαν την πρόθεσή τους να χαρίσουν και να βοηθήσουν ήταν κορίτσια, μαμάδες από τη Θεσσαλονίκη.


«Η Θεσσαλονίκη ήταν από την αρχή πολύ δυνατή. Έχει φτιαχτεί μια ομάδα από 8 νεράιδες, κατά την Γκιβ δε Κιντς που είναι η νεράιδα της ντουλάπας όπως λέμε και στο site μας: την Ασημένια, την Αναστασία, τη Βάνα, την Άννυ αρχικά και μετά τη Χρύσα, τη Δομνίκη, την Ελένη, τη Σοφία, τη Μαρία, την Τούλα, την Έφη και βοηθάνε πολύ στην πρώτη μας συνάντηση.

Η συνάντησή μας συνδιοργανώνεται με τον ΟΒΡΕΠΟΜ που είναι ο Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Θεσσαλονίκης. Και για να γίνει αυτό κάνουν το καλύτερο η υπέροχη πρόεδρος του οργανισμού, Κυβέλη Ρουμελιώτου και η φίλη Σοφία Τααουκίδου, που εργάζεται εκεί. Θα μας φιλοξενήσουν σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό με ωραία αυλή, έχουν ετοιμάσει και μικρές εκπλήξεις και θα βοηθήσουν κι αυτοί στην προώθηση όσων μαζευτούν. Χωρίς τον ΟΒΡΕΠΟΜ θα ήταν πολύ πιο δύσκολο», δηλώνει στο tvxs.gr η κ. Κοπανά.



Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η κίνηση; Η κ. Κοπανά μας εξηγεί ότι όλα ξεκίνησαν με τη συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο για κάποιους πια. «Το site μας ανέβηκε 5 Δεκεμβρίου του 2011. Η ιδέα μου ήρθε μια μέρα, θυμάμαι χαρακτηριστικά, που είχα πάει να πάρω στο παιδί μου, που είναι δυόμιση ετών, παπούτσια. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που κάνω εγώ τόσο εύκολα, να παίρνω καινούρια παπούτσια στο παιδί μου, δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο για πάρα πολύ κόσμο. Και όχι μόνο λόγω της παρούσας κρίσης. Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς υπήρχε από πάντα, απλά τώρα μπορεί να είναι πιο έντονο».

«Σκέφτηκα λοιπόν να φτιαχτεί ένα site που θα οργανώνει συναντήσεις. Αυτό το είχα στο μυαλό μου σαν βασικό, να γίνονται δηλαδή συναντήσεις και να έρχεται κόσμος να χαρίζει και μετά σιγά σιγά να τα προωθούμε όλα αυτά τα ωραία που θα φέρνει ο κόσμος σε συλλόγους, σε ιδρύματα αλλά και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη», συνεχίζει η κ. Κοπανά.

Η δημιουργός του Give the Kids δηλώνει ότι όλο αυτό που κάνουν έχει λάβει πολλή αγάπη από τον κόσμο που θέλει πολύ να βοηθήσει, να χαρίσει, να σταθεί, καθώς και από τα media, τα sites, όπως το tvxs.gr. «Δεν την είχα δεδομένη αυτή την αποδοχή. Μπορεί να χρειάζομαι κι εγώ τα sites για να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχουμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το περίμενα. Κάθε φορά που μου στέλνουν ένα mail, είτε για να μάθουν περισσότερα για μας, είτε για να βοηθήσουν νιώθω σαν να ανακαλύπτω τον κόσμο. Το θεωρώ πάρα πολύ γλυκό όλο αυτό το ενδιαφέρον».

Αναφορικά με τις οικογένειες όπου πηγαίνουν τα πράγματα που χαρίζουν οι γονείς και οι φίλοι της Γκιβ δε Κιντς, η κ. Κοπανά δηλώνει χαρακτηριστικά: «Νιώθω ότι πάει πάρα πολύ ωραία όλο, Αν και είναι λίγο οξύμωρο αυτό. Γιατί μπαίνουμε σε σπίτια που έχουν πολλή θλίψη και πολλή δυσκολία. Μπορεί να φεύγουμε καμιά φορά με δάκρυα, αλλά είναι και από χαρά την ίδια στιγμή, επειδή βοηθάμε έστω λίγο».

Πώς όμως μπορεί να αισθάνεται κάποιος που βλέπει όλη αυτή τη δυστυχία, μπαίνοντας στα σπίτια αυτά και προσφέροντας πράγματα για τα μικρά παιδιά; «Μια μαμά που έχει ένα «μαμαδοσάιτ», μου λέει «ρε συ, Χριστίνα, πώς το κάνεις αυτό; Πώς μπορείς και μπαίνεις και μετά φεύγεις;» Είναι πολύ δύσκολο, αλλά εντάξει, τα καταφέρνω. Θέλω πολλή ώρα αποσυμπίεσης μετά γιατί μπορεί να ακούμε για κρίση και για ανεργία και για τον άλλο που δεν έχει να ταΐσει το παιδί του, αλλά αν δεν το δεις, δεν έχεις καμία εικόνα».

Επίσης σύμφωνα με την κ. Κοπανά, υπάρχουν δύο κατηγορίες οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα: «Είναι οι άνθρωποι που ξαφνικά άλλαξε ο κόσμος τους γιατί έμεινε μπαμπάς, μαμά άνεργοι και είναι και οι άνθρωποι που ήταν έτσι, έτσι κι αλλιώς από πριν. Έχω παράδειγμα κοπέλας που όταν έμεινε έγκυος την άφησε ο άντρας της και η ζωή της έγινε πολύ δύσκολη, απότομα, αλλά όχι λόγω κρίσης. Και υπάρχει και το παράδειγμα μιας κοπέλας που από λίγο καιρό μου έστειλε mail από την Κρήτη που μου έλεγε ότι «σας είχα δει κάπου να μιλάτε για το Give the Kids και δε φανταζόμουνα ποτέ ότι θα έφτανα στο σημείο να σας έχω ανάγκη».

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσφεύγουν στην αναζήτηση βοήθειας για να μπορέσουν να βρουν ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά τους η κ. Κοπανά βλέπει τεράστια αξιοπρέπεια και πολλή ταπεινότητα. Μεγάλη δύναμη μέσα στη δυσκολία. Από την άλλη, οι γονείς που χαρίζουν αντικείμενα μπορούν να δουν στο site πού ακριβώς πηγαίνουν οι δωρεές τους και αυτό τους κάνει πολύ χαρούμενοι. «Είναι ωραίο να ξέρεις ότι στα αλήθεια πάει κάπου αυτό πυο χαρίζεις. Τώρα να, έλεγα σε ένα φίλο της Γκιβ ότι το καρότσι που χάρισε δόθηκε κιόλας», μας λέει η κ. Κοπανά.

Tελειώνοντας, η δημιουργός του Give the Kids, δηλώνει στο tvxs.gr ότι «στον κόσμο που έχει ανάγκη, θέλω να ζητήσω να μην νιώθει ενδοιασμούς να έρθει σε επαφή μαζί μας για ό,τι χρειάζεται. Γι' αυτούς είμαστε εδώ. Να μην το σκέφτονται να στείλουν ένα mail. Βέβαια, το ξέρω είναι δύσκολο κάποιος που δεν έχει να ταΐσει το παιδί του να διαθέτει ίντερνετ. Όμως, δεν γίνεται να μην ξέρουμε κάποιοι από μας μια οικογένεια που να έχει δυσκολία». Αυτός είναι και ο στόχος της κίνησης, να χαρίζουν και να στέκονται κυρίως σε οικογένειες και όχι μόνο σε ιδρύματα όπου θα πηγαίνουν τα πράγματα. Συνιστά σε όλους μας να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για οικογένειες με ανάγκη και χωρίς να φέρνουμε σε δύσκολη θέση κάποιον, να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου