Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δημοτικά περιβόλια για τους κατοίκους της Θέρμης


Της Φανής Σοβιτσλή

Ο δημοτικός λαχανόκηπος θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να εξοικονομούν τα χρήματα που θα δαπανούσαν στον μανάβη της γειτονιάς τους, αφού θα μπορούν να φυτεύουν λαχανικά της αρεσκείας τους με πολύ χαμηλό κόστος.
Δικαιούχοι είναι όλοι οι δημότες, ωστόσο θα δοθεί προτεραιότητα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τις 17 μέχρι τις 30 Απριλίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο δημαρχείο Θέρμης από 8.00 ως 14.00, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει αριθμός αιτήσεων μεγαλύτερος από τη δυνατότητα παροχής τμημάτων γης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση. Στους δημότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα παραχωρηθεί μικρή έκταση γης (50-80 τ.μ.) με σκοπό την καλλιέργεια λαχανικών για την κάλυψη των ατομικών και οικογενειακών αναγκών τους.
Η διάρκεια της παραχώρησης των τμημάτων γης στον δημοτικό λαχανόκηπο είναι ετήσια και θα γίνεται αντί ελάχιστου συμβολικού τιμήματος, περίπου 50 ευρώ ετησίως, ενώ ο δήμος Θέρμης θα παρέχει μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας, ώστε όλοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις.
Το φιλόδοξο σχέδιο του λαχανόκηπου, που υλοποιείται ήδη σε ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, θα εκτείνεται σε 15 στρέμματα στη Νέα Ραιδεστό (σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται πλάι στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου). Η διαμόρφωση, η οριοθέτηση και η περίφραση των τεμαχίων που θα παραχωρηθούν σε καθέναν από τους ενδιαφερόμενους θα αρχίσει το επόμενο διάστημα από τον δήμο, ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για να καλλιεργηθεί.
Στόχος του δήμου είναι να επεκτείνει τον δημοτικό λαχανόκηπο και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπως στον Τρίλοφο του πρώην δήμου Μίκρας, ανάλογα βεβαίως με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τους πολίτες. «Σκοπεύουμε να φτιάξουμε λαχανόκηπο ακόμα και στα Βασιλικά, που είναι αμιγώς αγροτική περιοχή, ωστόσο θα εξετάσουμε περιπτώσεις κατοίκων που είναι ακτήμονες και θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σωκράτης Σαμαράς.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου