Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 διαγωνισμοί για 853 θέσεις στην Κομισιόν


Η εμπειρία δεν αποτελεί απαραίτητο προσόν για 219 θέσεις

Με τρεις σημαντικούς διαγωνισμούς υποδέχεται την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής (EPSO), η αρμόδια υπηρεσία για την επιλογή του προσωπικού που θα στελεχώσει μελλοντικά τους οργανισμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
 
Συνολικά οι τρεις διαγωνισμοί θα αναδείξουν 853 άτομα, τα οποία θα καταρτίσουν πίνακες προλήψεων, εκ των οποίων η Ενωση θα αντλεί υπαλλήλους ανάλογα με τις ανάγκες της.
Από τους τρεις διαγωνισμούς, ο ένας αφορά μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους (296 άτομα) και οι άλλοι δύο συμβασιούχους στους τομείς των κτιριακών εγκαταστάσεων (247 άτομα) και της διδασκαλίας-φροντίδας παιδιών (310 άτομα).
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του τελευταίου διαγωνισμού έχει ήδη παρουσιαστεί εκτενώς από το «Εθνος-Εργασία», ενώ στο παρόν φύλλο παρουσιάζονται ενδελεχώς και οι δύο νέοι διαγωνισμοί.
296 διοικητικοί
Την κατάρτιση πινάκων προσλήψεων με 296 διοικητικούς υπαλλήλους σε έξι τομείς επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού μέσω δύο διαγωνισμών που πρόκειται να διεξαγάγει μετά τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.
 
 
296 διοικητικοί υπάλληλοι θα εργαστούν σε 6 τομείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Οι δύο διαγωνισμοί απευθύνονται σε υπαλλήλους βαθμού AD 5 και AD 7, που ειδικεύονται στους ακόλουθους πέντε τομείς: α) Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, β) Νομικός Τομέας, γ) Ελεγκτική, δ) Επικοινωνία, ε) Εξωτερικές Σχέσεις.
Δικαιούχοι
Ο πρώτος διαγωνισμός -για διοικητικούς υπαλλήλους βαθμού AD 5- αφορά νέους πτυχιούχους ή τελειόφοιτους (πρέπει να έχουν αποφοιτήσει μέχρι τις 31/7/2012) που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή πείρα, ενώ ο δεύτερος διαγωνισμός -για διοικητικούς υπαλλήλους βαθμού AD 7- απευθύνεται σε πτυχιούχους με τουλάχιστον εξαετή (στην περίπτωση που οι σπουδές τους είναι τετραετούς διάρκειας) ή επταετή (στην περίπτωση που οι σπουδές τους είναι τριετείς) εργασιακή εμπειρία. Οι υποψήφιοι και των δύο διαγωνισμών πρέπει να γνωρίζουν σε ικανοποιητικό επίπεδο αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά.
Καθήκοντα
Οι 219 επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού θα εκτελούν, υπό επιτήρηση, τρία είδη καθηκόντων: τη διαμόρφωση πολιτικών, την παραγωγή έργου και τη διαχείριση πόρων. Οσον αφορά τους 77 επιτυχόντες του δεύτερου διαγωνισμού, εκτός από τα παραπάνω καθήκοντα, θα αναλάβουν και καθήκοντα συντονισμού ομάδας και επίβλεψης εργασιών.
Δύο φάσεις δοκιμασιών
Οι υποψήφιοι που θα προκύψουν μετά την πρώτη διαλογή θα κληθούν να περάσουν από ένα προκαταρκτικό στάδιο δοκιμασιών, το οποίο θα περιλαμβάνει δοκιμασίες πολλαπλών επιλογών σχετικά με: α) την κατανόηση κειμένων, β) την ευχέρεια σε αριθμητικούς υπολογισμούς, γ) την κατανόηση αφηρημένων εννοιών, δ) την εκτίμηση καταστάσεων.
Οσοι συμμετέχοντες συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στις αρχικές δοκιμασίες, θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στους γενικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αξιολόγηση ειδικών και γενικών δεξιοτήτων.
Οι ειδικές δεξιότητες των υποψηφίων στον εκάστοτε τομέα θα εξεταστούν αποκλειστικά μέσω της αξιολόγησης συγκεκριμένων περιπτώσεων, ενώ οι γενικές δεξιότητες θα αξιολογηθούν βάσει των ακόλουθων στοιχείων: α) εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων στον επιλεγμένο τομέα, β) ομαδική άσκηση, γ) προφορική παρουσίαση, δ) δομημένη συνέντευξη.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς (σ.σ. κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μόνο σε έναν από τους δύο διαγωνισμούς) πρέπει αρχικά να εγγραφούν ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της EPSO (www.eu-careers.eu) και στη συνέχεια να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, πάλι ηλεκτρονικά στον ίδιο ιστότοπο, μέχρι τις 17 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών. Για να διαβάσουν ολόκληρη την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλ. διεύθυνση: 
http://europa.eu/epso/apply/news/news126_en.htm.
Μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EPSO που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος-Εργασία», το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσαν συμμετοχή στους διαγωνισμούς προσλήψεων μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων το 2010 έφτασε το 6,3%, όταν ο πληθυσμός της Ελλάδας στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούσε μόλις το 2,3%.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι Ελληνες διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΕ (ανεξαρτήτως βαθμίδας) ανέρχονταν κατά το ίδιο έτος σε 525, με το σύνολο των υπαλλήλων όλων των εθνικοτήτων να φτάνει τους 12.497. Να τονιστεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με τους περισσότερους διοικητικούς υπαλλήλους σε υπηρεσίες και τμήματα της Ενωσης.
247 προσλήψεις στον τομέα των κτιρίων
Μεγάλο διαγωνισμό για την πρόσληψη 247 συμβασιούχων υπαλλήλων στον τομέα των κτιρίων διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO).
Συγκεκριμένα, οι 247 θέσεις κατανέμονται σε πέντε κατηγορίες καθηκόντων ως εξής: α) Τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης - 60 άτομα, β) Προσωπικό υλικοτεχνικής υποστήριξης - 66 άτομα, γ) Υπεύθυνος διαχείρισης κτηριακών έργων - 70 άτομα, δ) Βοηθός στον τομέα υγείας και ασφάλειας - 16 άτομα, ε) Πολιτικός μηχανικός/Αρχιτέκτονας - 35 άτομα.
Tα ονόματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού θα περιληφθούν σε βάση δεδομένων, από την οποία τα διάφορα όργανα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αντλούν προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Τα ελάχιστα εκπαιδευτικά και εργασιακά προσόντα για κάθε κατηγορία καθηκόντων είναι τα ακόλουθα:
Α) Προσωπικό υλικοτεχνικής υποστήριξης
  • Ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τρία χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
Β) Προσωπικό υλικοτεχνικής υποστήριξης
  • Δίπλωμα μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε τεχνικό κλάδο σχετικό με τα καθήκοντα της θέσης ή
  • Δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τρία χρόνια εργασιακής πείρας σε τεχνικό κλάδο σχετικό με τα καθήκοντα της θέσης.
Ειδικά οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου κλάδου που πρόκειται να εργαστούν στην Κομισιόν πρέπει να έχουν:
  • Ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οχτώ χρόνια σχετικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ή εμπειρίας σε συνάφεια με τα καθήκοντα των θέσεων ή
  • Ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δέκα χρόνια εργασιακής προϋπηρεσίας σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γ) Υπεύθυνος διαχείρισης κτηριακών έργων
  • Δίπλωμα μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχετικό κλάδο με τα καθήκοντα των θέσεων ή
  • Δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε σχέση με τα καθήκοντα των θέσεων.
Δ) Βοηθός στον τομέα υγείας και ασφάλειας
  • Δίπλωμα μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχετικό κλάδο με τα καθήκοντα των θέσεων ή
  • Δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε σχέση με τα καθήκοντα των θέσεων.
Ε) Πολιτικός μηχανικός/Αρχιτέκτονας
  • Πτυχίο πανεπιστημίου μηχανικής, πολιτικού μηχανικού, τεχνολόγου μηχανικού ή αρχιτέκτονα και τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας.
Διαγωνισμός
Οι υποψήφιοι που πληρούν τα ανωτέρω προσόντα θα κληθούν τον ερχόμενο Μάιο-Ιούνιο να περάσουν από διαγνωστικές λεκτικές και αριθμητικές δοκιμασίες στις Βρυξέλλες. Εάν περάσουν επιτυχώς την πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα συμμετάσχουν και στη δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει ένα γραπτό τεστ πολλαπλών επιλογών (σ.σ. multiple choice), εξέταση η οποία θα διεξαχθεί επίσης στις Βρυξέλες.
Οι υποψήφιοι που θα επιτύχουν και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα περιληφθούν σε μία δεξαμενή επιτυχόντων, από την οποία θα εξάγονται άτομα ανά περιόδους για να στελεχώνουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ.
Αιτήσεις-Πληροφορίες
Η υποβολή των αιτήσεων διαρκεί μέχρι τις 19 Απριλίου (12 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών) μέσω της ιστοσελίδας της EPSO (
http://europa.eu/epso/index_en.htm). Ολόκληρη η προκήρυξη του διαγωνισμού βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://europa.eu/epso/apply/today/contract_en.htm.
Τεχνικές ειδικότητες
Θέσεις συμβασιούχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν για μεγάλη ποικιλία καθηκόντων, χειρωνακτικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Τα καθήκοντα των εν λόγω 247 θέσεων συμβασιούχων αφορούν τομείς ηλεκτρικής μηχανικής, διαχείρισης ενέργειας, ανίχνευσης πυρκαγιάς, διαχείρισης καθαριότητας και αποβλήτων, τεχνικών επισκευών (π.χ. βάψιμο, τοποθέτηση δαπέδου, πορτών, κλειδαριών κ.λπ.), καθώς και της επίβλεψης των υπό κατασκευή έργων.
Οι προσληφθέντες συμβασιούχοι (contract staff) θα απασχοληθούν σε οργανισμούς και όργανα της Ενωσης για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως ξεκινά με μια αρχική σύμβαση 6-12 μηνών, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου