Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το σφιχτό ζωνάρι πνίγει και τις ασφάλειες


Αυξάνονται συνεχώς οι ακυρώσεις ασφαλιστηρίων

Οι περικοπές στις οποίες αναγκάζονται να προχωρήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά φθάνουν μέχρι και στην ακύρωση ασφαλιστήριων συμβολαίων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, οι ακυρώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τις επιστροφές ασφαλίστρων να «χτυπούν κόκκινο» τους μήνες κατά τους οποίους ήταν έκδηλη η αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έκδηλο τον περυσινό Μάρτιο, όταν και βρισκόμασταν εν αναμονή της συνόδου κορυφής, που θα αποφάσιζε τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στα unit linked ασφάλιστρα, δηλαδή στις ασφάλειες ζωής, που συνδέονται με επενδύσεις, οι επιστροφές ήταν συνεχώς αυξανόμενες καθόλη τη διάρκεια του 2011, γεγονός, που αποδίδεται στην πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς την προηγούμενη χρονιά. Κορυφώθηκαν ωστόσο τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, μήνες κατά τους η πολιτική αβεβαιότητα εντάθηκε, καθώς το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις αντίστοιχες συνόδους Κορυφής, που υπογράφηκαν αντίστοιχα οι συμφωνίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Αύγουστος, μήνας κατά τον οποίο, άλλωστε, καταγράφεται ύφεση σε κάθε οικονομική συναλλαγή.
Αν και τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, δεν αναφέρονται σε απόλυτα νούμερα σε σχέση με τις εξαγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής για το 2011, η πτώση κατά 20,9% των εργασιών, που καταγράφεται στα ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, αποδίδεται στην υποχώρηση των νέων εργασιών, αλλά και στις μαζικές εξαγορές, στις οποίες προχωρούν τα νοικοκυριά υπό το βάρος της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Σημειώνεται ότι, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι εξαγορές αυξήθηκαν το 2010 στα 313 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ το 2009.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου