Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τράπεζες: Τί θα κρίνει τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου


Να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και να δοθούν κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι τα κομβικά σημεία του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης για τους Ελληνες τραπεζίτες.
Χτες οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλ. Σαχινίδη με αντικείμενο συζήτησης, τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι θα γίνουν γνωστοί, στο τέλος της επόμενης βδομάδας.
Εξάλλου ο υπουργός θα ενημερώσει για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και το άτυπο Eurogroup της Κοπεγχάγης, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Οι τραπεζίτες ζήτησαν χθες από τον κ. Σαχινίδη να προχωρήσει η τροποποίηση ώστε ο «αναβαλλόμενος» φόρος να μετράει στα εποπτικά κεφάλαια.
Επίσης ζήτησαν να είναι «φιλικά» τα κριτήρια συμμετοχής. Το βασικό κίνητρο για συμμετοχή των ιδιωτών εξαρτάται τόσο από την τιμή των μετοχών για συμμετοχή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σε σχέση με την τιμή που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, όσο και από τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ όταν αυτό θα τις πουλήσει.
Είναι καθοριστικό να συμμετάσχουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις σημειώνουν οι τραπεζίτες. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 23 με 25δισ ευρώ. Το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής σημαίνει κεφάλαια ύψους 2,5δισ ευρώ, που αν δεν τα εισφέρουν οι ιδιώτες τότε θα πρέπει να τα βάλει το κράτος.
Όμως ανταγωνιστική θα πρέπει να είναι η τιμή και για τα δικαιώματα επαναγοράς, τα οποία πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές (παλαιούς και νέους), ούτως ώστε να έχουν ισχυρό κίνητρο να συμμετάσχουν. Και το ελληνικό δημόσιο να έχει την ελπίδα, ότι αυτοί οι ιδιώτες μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία θα συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποπληρώσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να μειωθεί αναλογικά το χρέος του ελληνικού δημοσίου.
Η συμμετοχή των ιδιωτών θα σημαίνει ότι εμπιστεύονται το μάνατζμεντ και το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας, και κατ΄ επέκταση δείχνουν ότι εμπιστεύονται τη χώρα.
Αντίθετα η μη συμμετοχή των ιδιωτών θα στείλει λάθος μήνυμα στις διεθνείς αγορές και θα οδηγήσει στη «διάλυση» της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σημειώνουμε επίσης ότι από τις 15 Μαρτίου οι τράπεζες υπέβαλλαν τα business plan στην Τράπεζα της Ελλάδος, στα οποία αναφέρονται οι εκτιμήσεις τους για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, με βάση μακροοικονομικά σενάρια που έχει εκπονήσει η τρόικα και τη ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υποβάλλουν στην ΤτΕ και τα capital plan, στα οποία θα αναφέρουν με ποιόν τρόπο θα καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, καθώς στο μεταξύ θα έχουν ενημερωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα (λόγω του PSI και της BlackRock)
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου