Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Οι συνέπειες της κρίσης


Δεν είναι ασφαλώς ευχάριστο ν' ανατρέπονται σχεδιασμοί ζωής, ν' ακυρώνονται σπουδές και να διαλύονται όνειρα και φιλοδοξίες νέων ανθρώπων, αλλά σε κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, οι παρενέργειες αυτές είναι αναπότρεπτες. Γι' αυτό κι εκείνο που τελικά μετράει είναι αν και κατά πόσον οι αντιδράσεις απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις είναι ορθολογικές ή όχι.
Η έρευνα που έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέγραψε θετικές διαπιστώσεις, υπό την έννοια ότι όλο και περισσότεροι δείχνουν αποφασισμένοι ν' αναζητήσουν το μέλλον τους στην επαρχία και σε παραδοσιακές μορφές απασχόλησης. Οταν μάλιστα η διάθεση αυτή εκδηλώνεται από ενάμισι εκατομμύριο άτομα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και το 61% δηλώνει ότι βλέπει τη μετακίνηση αυτή ως οριστική, τότε είναι προφανές ότι ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά σε καθοριστικές για το μέλλον οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις.
Πολλοί (γύρω στους 300 χιλιάδες) κινούνται ήδη σε μια τέτοια προοπτική και οι μισοί από αυτούς θέλουν ν' ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, επιλέγοντας, όμως, καλλιέργειες και εκτροφές που αποκαλύπτουν μια διαφορετική νοοτροπία απ' αυτήν που είχαμε συνηθίσει να εκδηλώνει η πλειονότητα των αγροτών στοχεύοντας κυρίως τις επιδοτήσεις. Και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι νέοι και νέες με υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση, με πτυχία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κι ακόμη και μεταπτυχιακά.
Είναι ίσως νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά ήδη διαφαίνεται ότι η αυριανή Ελλάδα θα είναι διαφορετική απ' αυτήν που, λόγω και της κρίσης, αφήνουμε πίσω μας. Συνηθίζουμε να καμαρώνουμε οι Ελληνες για τις δυνατότητές μας να πρωτοπορούμε και να διακρινόμαστε όπου κι αν βρεθούμε. Αλλά αυτές ακριβώς τις αρετές τις είχαμε αχρηστεύσει επιλέγοντας ως εθνικό μας επάγγελμα την απασχόληση στο Δημόσιο και ως επιχειρηματική δραστηριότητα την καλλιέργεια άχρηστων αλλά επιδοτούμενων προϊόντων.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα ν' αποδείξουμε ότι αυτά που καταφέρνουμε οι Ελληνες στο εξωτερικό, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον τόπο μας.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου