Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο Δημόσιο - Έρχονται ατομικά συμβόλαια για τους υπαλλήλους


Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε σήμερα ο κ Ρέππας, πολλά θα αλλάξουν και σύντομα για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Από το 2013 θα ισχύσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θα υπογράφουν ατομικό συμβόλαιο και κάθε χρόνο:

Από τον Νοέμβριο του 2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράφουν ένα συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα καθορίζει και τους στόχους της υπηρεσίας. Εάν οι στόχοι επιτευχθούν σε ποσοστό μέχρι και 90% τότε οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως μπόνους μισό ή και έναν μισθό ετησίως ανάλογα και με την ατομική απόδοση.

Ο «παλιός» δεν θα είναι «αλλιώς»:

Αλλάζει ο χάρτης και στο θέμα των προαγωγών, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη τρεις παράμετροι: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.

Οι πρώτες κρίσεις θα γίνουν εντός του 2014, οπότε μέχρι τότε δεν προβλέπεται να υπάρξουν προαγωγές και να δοθούν πριμ παραγωγικότητας, τα οποία προβλέπονται από το νέο μισθολόγιο.

Ποιος θα τους αξιολογεί:

Η αξιολόγηση δεν θα γίνεται από τον άμεσο προϊστάμενο του υπαλλήλου, αλλά από προϊστάμενο ανώτερης βαθμίδας. Για το λόγο αυτό, θα συσταθούν σε κάθε υπηρεσία και Συμβούλια Αξιολόγησης τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τις υπηρεσίες.

Θα λειτουργεί επίσης και Συμβούλιο Εποπτείας, αρμόδιο για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.

Ο κ. Ρέππας είπε ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων.

Οι «άριστοι» στις θέσεις –κλειδιά:

Αλλαγές έρχονται όμως και για τις ανώτερες θέσεις. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης θα προάγονται μόνο οι «άριστοι», καθώς τελειώνει το ισχύον καθεστώς που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας.

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» του σχεδίου νόμου για τη μείωση κατά 30% των οργανικών δομών των υπουργείων, μετά από αντίδραση της ΝΔ, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε σε συνεργασία με 10 υπουργεία, παραμένει στη Βουλή και πως υπάρχει χρόνος για διαβούλευση.

Ταυτόχρονα απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατά την προεκλογική περίοδο, λέγοντας ότι αν χρειάζονται αλλαγές ή βελτιώσεις θα μπορούν να γίνουν από την επόμενη Βουλή.

Σημείωσε τέλος ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Τρόικας για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, καθώς με το νέο μισθολόγιο έχουν μειωθεί ήδη οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου