Οι πόλεις, εξελίσσονται και όμως η πολιτεία, ως θεσμός εξασφάλισης κοινωνικής ισορροπίας αλλά και εξίσωσης, δεν φαίνεται να ακολυθεί αυτή την εξέλιξη. Η κοινωνική πολιτική στην σύγχρονη πραγματικότητα, δεν εξαντλούνται στις ειδικές ράμπες για τα αμαξίδια ούτε στις πεζοδρομικές παρεμβάσεις για την ομαλή διέλευση των αναπήρων. Σαφώς πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για μια ισόνομη συμμετοχή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες αλλά οι συμπολίτες μας αυτοί, έχουν άμεση ανάγκη κι από Δράση. Αυτό το κενό, στο διάτρητο σύστημα της Πρόνοιας και της Εκπαίδευσης, ήρθε να καλύψει μια ακόμη κοινωνική παρέμβαση που δρα εδώ και δύο χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας ανάγκες όχι μόνο της πόλης αλλά και όμορων δήμων. Σε έναν χώρο φιλόξενο, πολύχρωμο και... ολοζώντανο με την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων συμπολιτών μας, ζει και αναπνέει το πνεύμα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, πέρα από τα συνηθισμένα ιδρύματα προστασίας τους. Με εθελοντές που ακούραστα προσφέρουν την γνώση, την εκπαίδευση και την εκμάθηση σύγχρονων μορφών ψυχαγωγίας στον χώρο των ΑμεΑ, οι φίλοι και τα μέλη του Σωματείου, χαμογελούν και δημιουργούν Κάτι Άλλο. Ένα πολύβουο μελίσσι εργατών του πολιτισμού, δρα σε ημερήσια βάση, γεμίζοντας ευχάριστα αλλά και δημιουργικά τα απογεύματα των φίλων μας και πρωτίστως, τους αποδεικνύουν πως το πνεύμα και η αγάπη για έργο, δεν σωπαίνουν ποτέ. Στην πλειοψηφία τους οι εθελοντές είναι νέοι, 20 με 24 χρόνων και πραγματοποιούν μια κοινωνική επανάσταση απέναντι στο υπνωτισμένο κοινωνικά ανάλγητο κράτος. Επισκεφθήκαμε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σωματείου Φίλων ΑμεΑ Δράση για το Κάτι Άλλο και νιώσαμε την ζεστασιά και την δίψα για... δράση που έχουν οι συμπολίτες μας.
Το Σωματείο Φίλων Α.ΜΕ.Α είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου του 2010 με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης υπ’ αριθμό 11842 και με Α.Μ. Σωματείου 8905. Τα ιδρυτικά μέλη του είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με τον τομέα της ειδικής αγωγής και ασχολούνται χρόνια με την αναπηρία (εργαζόμενοι σε ιδρύματα και σχολεία, συνοδοί σε κατασκηνώσεις, εθελοντές σε οργανώσεις). Βασικός στόχος της Δράσης για το Κάτι Άλλο, είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανισότητας - διακρίσεων σε άτομα με αναπηρία και η ενημέρωση τόσο των ίδιων των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού εκμισθώθηκε και διαμορφώθηκε συγκεκριμένος χώρος, όπου στεγάζεται το Σωματείο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 το Σωματείο δραστηριοποιείται στη παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε ΑμεΑ. Η ενέργεια αυτή δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους ή τους χώρους φιλοξενίας τους και να συμμετέχουν δημιουργικά σε εργασίες ανάλογες του νοητικού τους επιπέδου και της φυσικής τους αναπηρίας. Συγχρόνως τους παρέχεται η ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, αλλά και με τους εθελοντές του προγράμματος, σαν μια μεγάλη παρέα. Με λίγα λόγια, προωθείται η κοινωνικοποίηση των νέων με ειδικές ανάγκες ενώ συγχρόνως αναπτερώνεται η αυτοπεποίθηση τους, αφού νιώθουν πως δημιουργούν και προσφέρουν όπως όλοι μας.
Το πρόγραμμα αυτό όμως, παράλληλα, διευκολύνει και το έργο των οικογενειών μέσω της εξασφάλισης ελεύθερου χρόνου και παρέχει υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες σε ιδρύματα. Έτσι το Σωματείο σε συνεργασία με την Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας του Αγίου Παντελεήμωνα έχει αναλάβει την αποϊδρυματοποίηση, κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση- ψυχαγωγία δύο νέων που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Επίσης συνεργάζεται με την Ένωση Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και με το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων.
Για την υλοποίηση του Προγράμματος Απογευματινής Απασχόλησης ΑμεΑ, ο χώρος του Σωματείου έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα και έχει χωριστεί σε τμήματα δραστηριοτήτων, τα οποία λειτουργούσαν την περίοδο Σεπτέμβριος 2010 έως και Ιούνιο 2011 κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και Σάββατο 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 με 8 το απόγευμα.
Τα τμήματα περλαμβάνουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την Εικαστική Έκφραση, εκμάθηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ψυχαγωγία και Γνώση, εκμάθηση και εκπαίδευση Μουσικής αλλά και το πολύ πρωτοπόρο πρόγραμμα Εξόδων που εξοικιώνει τα μέλη μας με την κοινωνία. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένας χώρος για χαλάρωση και ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων.
Για τη νέα περίοδο, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και φέτος τον Ιούνιο του 2012, οργανώνεται το παρόν πρόγραμμα, εμπλουτισμένο και με νέες δραστηριότητες, όπως κατασκευή προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά, πνευματική διάπλαση και εκπαίδευση, εργαστήρι κατασκευής κεριών και λοιπών προϊόντων που θα πωληθούν στα Bazaars που διοργανώνει τις γιορτές το Σωματείο για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων. Μετά την ανακαίνιση του υπάρχοντος χώρου και την επέκταση του, αποφασίστηκε να λειτουργούν υπό νέα στέγη, τα νέα αυτά εργαστήρια ώστε να αποσυμφορήσουν τον χώρο δράσης των μελών. Στόχος της λειτουργίας των εργαστηρίων είναι η παροχή στους νέους με αναπηρία μιας μορφής προεπαγγελματικής κατάρτισης σε συγκεκριμένους τομείς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαστήρια που προστέθηκαν στη μεγάλη λίστα των μέχρι τώρα ενεργών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα πολύ σημαντικά για την προσφορά τους στο κοινό καλό : «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΙΟΝ» εργαστήρι που εκπαιδεύει τα μέλη στην συντήρηση Παλιών Αντικειμένων, «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΙΟΝ» εργαστήρι που διδάσκει την κατασκευή του Ψηφιδωτού, το εργαστήριο Αγγειοπλαστικής και Ξυλογλυπτικής, της Ανακύκλωσης χαρτιού και το πολύ διασκεδαστικό εργαστήρι «ΆΡΩΜΑ & ΦΛΟΓΑ» στο οποίο τα μέλη μαθαίνουν να παράγουν αρωματικό σαπούνι αλλά κατασκευάζουν και περίτεχνα διακοσμητικά κεριά. Σημαίνουσα θέση στην οικονομική ενίσχυση του Σωματείου, κατέχει και το εργαστήρι μπομπονιέρας που μπορεί να προτιμηθεί από τους συμπολίτες μας για γάμους και βαφτίσεις.
Το πολυπρισματικό αυτό πρόγραμμα, υπό γενικό τίτλο «Ψυχαγωγία και Γνώση για όλους» ξεκίνησε στηριζόμενο σε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που δραστηριοποιείται με μια ομάδα νέων με Αναπηρία (20 άτομα), ευελπιστώντας, ότι με λίγη βοήθεια θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην συμμετοχή περισσότερων νέων. Αποκλειστικοί πόροι του Σωματείου είναι οι συνεισφορές των μελών του και κάποιες δωρεές φίλων και γονέων ατόμων με αναπηρία. Για να διασφαλιστούν όμως η διάρκεια, η ποιότητα, το εύρος και η εξέλιξη του προγράμματος απαιτείται η υποστήριξη, η προσφορά χορηγιών από μεγάλες εταιρίες που συμμετέχουν σε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς και από ιδιώτες.
Το Σωματείο διοργανώνει Πασχαλινή έκθεση χειροποίητων δημιουργιών των μελών του, στο Καφέ Bar Έντεχνον από 31 Μαρτίου ως και τις 8 Απριλίου για ενίσχυση της δράσης του. Σας προσκαλούμε σε μια γιορτή ανθρωπιάς. Επισκεφθείτε μας για να προμηθευθείτε δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας και υποστηρίξτε το έργο του Σώματος Φίλων ΑμεΑ.
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει ή να ενημερωθεί περαιτέρω για την δράση του Σωματείου, μπορεί να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 6977419100 κυρία Οικονόμου Ανθή , 6976579364 κύριος Παπαπουλίδης Αριστείδης και 2310838790 στο τηλέφωνο του Σωματείου ή να επισκεφθεί και την σελίδα του Σωματείου.
Σωματείο: Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση Για Το Κάτι Άλλο» - Σ.Φ.Α.
Ξενοφώντος 31 όπισθεν Ιπποκράτειου
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 838790, 6977419100, 6976579364
Email: drasigiatokatiallo@gmail.com, www.drasigiatokatiallo.gr
Αριθμός Λογαριασμού: Εθνική τράπεζα 239/440110-73
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου