Μπορεί θεωρητικά οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ να έχουν "παγώσει" και για φέτος ωστόσο χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο λόγος; ότι εξαιρούνται από τον πολυδιαφημισμενο "Νόμο-Κατσέλη" για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πρόκειται για μικροεμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου επειδή έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Η δικηγόρος Μαίρη Αναστασίου εξηγεί στο kano-oikonomia.gr που οφείλεται το πρόβλημα: "Ο Νόμος 3860/10 προβλέπει ότι δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και περιήλθαν σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των τραπεζικών τους δανείων χωρίς δόλο. Οι έμποροι έχουν πτωχευτική ικανότητα και μάλιστα ακόμη κι αν κλείσουν την επιχείρισή τους και ζητήσουν την εκκαθάριση συνεχίζουν να έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Μολονότι σταμάτησαν την εμπορία για διάστημα δύο περίπου χρόνων συνεχίζουν να έχουν πτωχευτική ικανότητα. Ως εκ τούτου τα δικαστήρια τους εξαιρούν ακριβώς λόγω της πτωχευτικής ικανότητας που έχουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουν και την πρώτη τους κατοικία γιατί αν πτωχεύσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου ως έμποροι δεν εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο αν η εταιρία δεν έχει νομική προσωπικότητα δηλαδή είναι ατομική επιχείριση, ή ομόρρυθμή ή ετερρόρυθμη. Ενδεχομένως να σώσουν την πρώτη τους κατοικία αν έχουν ΑΕ η ΈΠΕ.
Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει φέρει σε αδιέξοδο πάρα πολλούς εμπόρους ως εκ του γεγονότος ότι από τις διατάξεις του Νόμου εξαιρούνται ακόμη και μικροέμποροι δηλαδή μία καθαρίστρια η οποία καθαρίζει πολυκατοικίες κι έχει μία ατομική επιχείριση επειδή είναι ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ και θεωρείται έμπορος...Ακόμη και αυτή δεν μπορεί να μπει στις διατάξεις του 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται μαγαζάτορες, βιοτέχνες, καθαρίστριες, ταξιτζήδες, μοδίστρες πάρα πολλοί μικροεπαγγελματίες.
Το θέμα έχει απασχολήσει την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου: “Σε περίπτωση ατομικής ή προσωπικής επιχείρησης δυστυχώς δεν προστατεύεται ούτε η πρώτη κατοικία του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Έχουμε ζητήσει λοιπόν στις περιπτώσεις αυτές να ισχύσει ο Νόμος προστασίας και όχι μόνο για την κατοικία αλλά και την ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη” λέει στο kano-oikonomia.gr ο κος Βασίλης Κορκίδης.
ΠΗΓΉ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου