Σε αδιέξοδο οι επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη
Λουκέτο έβαλαν, στη διάρκεια ενός μόλις τριμήνου, 627 βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ήτοι περίπου 20 την... ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012, που παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Μάλιστα από το σύνολο των 627 επιχειρήσεων -μελών του ΒΕΘ, που έπαψαν να λειτουργούν, 412 κατέβασαν ρολά επειδή κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός αυξημένος κατά 14,7% έναντι του πρώτου τριμήνου 2011 (359).
Στην ίδια περίοδο, μόλις 200 επιχειρήσεις έκαναν εγγραφή στα μητρώα του ΒΕΘ, εκ των οποίων 178 ήταν νέες (213 στο πρώτο τρίμηνο 2011). Κατά τα λοιπά, 10 εγγράφηκαν επειδή έκαναν επανέναρξη, οκτώ προχώρησαν σε αλλαγή νομικής μορφής, δύο άλλαξαν επιμελητηριακή περιφέρεια και ισάριθμες διαφοροποίησαν το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.
«Αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι μόνο οριακά αυξημένος, κατά 2,1%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εντούτοις τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του ΒΕΘ καταδεικνύουν την σταθερά αρνητική πορεία της βιοτεχνίας», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.
Οι ατομικές επιχειρήσεις πιο ευάλωτες στην κρίση
Πιο ευάλωτες στην κρίση αποδείχτηκαν οι ατομικές επιχειρήσεις (έκλεισαν 490 σε ένα τρίμηνο), γεγονός που επιβεβαιώνει -για ακόμη μια φορά- τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας τους στις συνέπειες των οικονομικών δυσκολιών.
Ρολά κατέβασαν στο πρώτο τρίμηνο και 100 Ομόρρυθμες (ΟΕ), 14 Ετερόρρυθμες (ΕΕ), εννέα Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), τέσσερις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, εννέα ανώνυμες (ΑΕ) και ένας συνεταιρισμός.
Όσον αφορά τους λόγους, που οδήγησαν στο λουκέτο, πέραν της προαναφερθείσας ασύμφορης λειτουργίας για τις 412, τα υπόλοιπα αίτια που δηλώθηκαν ήταν: αλλαγή δραστηριότητας (πέντε), επιμελητηριακής περιφέρειας (έξι), επωνυμίας (μία) και νομικής μορφής (11). Πέντε οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, τρεις έκλεισαν λόγω καταγγελίας, 81 εξαιτίας λύσης, έξι επειδή πτώχευσαν, δύο κατόπιν συγχώνευσης και 94 μετά από συνταξιοδότηση.
Υπέρ της επιστράτευσης για τις απεργίες της ΠΝΟ
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισήμανε ακόμη ότι διαφωνεί κάθετα με την απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και πως θεωρεί απαράδεκτο τον χρόνο (εν μέσω εορτών), που επέλεξαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, για να εκφράσουν τα αιτήματά τους με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Πρόσθεσε ότι το ΒΕΘ είναι υπέρ της επιστράτευσης, ώστε η κίνηση των πλοίων να γίνει κανονικά, καθώς «θα πρέπει κάποτε στην Ελλάδα να λαμβάνονται οι αποφάσεις δίνοντας λύσεις» υπέρ τω πολιτών και όχι να συνεχίζεται η σημερινή ερμαφρόδιτη -όπως τη χαρακτήρισε- κατάσταση.
Ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε με έμφαση και στην απίσχναση των αποθεματικών του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι το επιμελητήριο έχει πληγεί καίρια, καθώς πέραν της σημαντικής απομείωσής τους (σ.σ. πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι από τα 2,03 εκατ. ευρώ έμειναν 789.012 ευρώ), θα έχει πρόσβαση στα νέα ομόλογα μετά το 2040.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό στις επικείμενες εκλογές να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να διαχειριστεί τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας. Συμπλήρωσε ότι οι επιχειρήσεις περνούν πολύ δύσκολες ώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο, που θα ανοίξει το ασφαλιστικό «θα έχουμε ζεστό αίμα να ρέει».
Σημείωσε ότι το ΒΕΘ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ελεύθερων οικονομικών ζωνών, που είναι απαραίτητες στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς η «αιμορραγία» επιχειρήσεων προς τα Βαλκάνια συνεχίζεται, ενώ επισήμανε πως διαπιστώνει με λύπη ότι «σε λίγα χρόνια θα λείψουν τα στελέχη από τη χώρα, καθώς όλοι όσοι μπορούν να σταθούν στη δύσκολη ευρωπαϊκή αγορά θα έχουν φύγει».
Εξαγωγικό άνοιγμα, πέρα από τα Βαλκάνια
Στο μεταξύ, πέρα από τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, «κοιτάζουν» οι επιχειρήσεις, που τώρα εξετάζουν τα εξαγωγικά τους ανοίγματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη νέα υπηρεσία του ΒΕΘ, «Ο Σύμβουλος του Βιοτέχνη», 62 επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου, οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος η νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούσε την δημοφιλέστερη περιοχή για εξαγωγές, ωστόσο από τους 62 επιχειρηματίες, που συνομίλησαν με το «Σύμβουλο του Βιοτέχνη», έξι στους δέκα ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Έπεται η Βόρεια Ευρώπη με 48,6% και η Αμερική με 28,6%. Μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Ασία 17,1% και η ΝΑ Ευρώπη με αντίστοιχο ποσοστό (στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών ).
Οι συνεργάτες του Συμβούλου του Βιοτέχνη πραγματοποίησαν έρευνα στο διάστημα 1-30 Μαρτίου, στη διάρκεια του οποίου επισκέφτηκαν 394 επιχειρήσεις -μέλη του ΒΕΘ (239 μεταποιητικές και 155 υπηρεσιών) στις περιοχές Αμπελοκήπων, Ξηροκρήνης, κέντρου, Τούμπας, Εύοσμου και Σταυρούπολης.
Το υψηλό κόστος παγίων κυριότερο αγκάθι στον κλάδο των υπηρεσιών
Ερωτηθέντες ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το 61,7% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών δήλωσε το υψηλό κόστος παγίων (ΟΑΕΕ, ενοίκιο, φόροι) ως το κυριότερο αγκάθι.
Μικρότερο είναι το ποσοστό (45,5%) των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την μεταποίηση και χαρακτηρίζουν ως σημαντικό πρόβλημα το υψηλό κόστος των παγίων (στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της επιχείρησης σας» οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα να δώσουν δύο απαντήσεις).
Ως σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρηση του το 43,3% αναφέρει τη μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ την έλλειψη ρευστότητας δείχνουν ως σημαντικό πρόβλημα τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (39,4%).
Σημαντικό είναι το ποσοστό 17,4% των βιοτεχνών που λένε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός (παραεμπόριο, λαθρεργασία) αποτελεί γάγγραινα για τις επιχειρήσεις τους.
Μικρότερα είναι τα ποσοστά όσων "έδειξαν" ως σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωση της επιχείρησής τους τη δυσκολία είσπραξης των οφειλών (12,4% κατά μέσο όρο), την αύξηση των πρώτων υλών (5,2%) και το ειδικό τέλος ακινήτων (4,4%).
πηγή
σχόλιο Ο.Κ.Α
πάλι προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίνε οι κακοί εργαζόμενοι για τα προβλήματα της Οικονομίας και όχι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του λαού????
φωνάζει κάποιος όταν μπορεί η φωνή του να ακουστεί...
πότε θα φωνάξουν οι ναυτεργάτες???
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου