Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Μόνιμη στέγη για τους αστέγους στη Θεσσαλονίκη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Το κτίριο προτίθεται να αγοράσει η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να το παραχωρήσει στον κεντρικό δήμο, με στόχο τη στέγαση όλων αυτών των ανθρώπων που σήμερα ταλαιπωρούνται στους δρόμους της πόλης, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Η συνεργασία δήμου και Φιλοπτώχου Αδελφότητος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και φαίνεται ότι σύντομα θα έχει αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Οπως είπε, ευχή όλων είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της προσπάθειας, ώστε ο χώρος αυτός να διατεθεί πριν από το χειμώνα που έρχεται.

Πριν από μερικά χρόνια, οι κοινωνικές υπηρεσίες διαφόρων φορέων της πόλης που ασχολούνταν με την καταγραφή και την παροχή βοήθειας στους αστέγους ανέβαζαν τον αριθμό τους σε περίπου 200 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφενός λόγω οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω της έλευσης αναξιοπαθούντων και μη από γειτονικές χώρες.

Ημερήσια φροντίδα

Ο κοιτώνας, που, αν όλα προχωρήσουν αισίως, θα προσφέρει στέγη σε εκατοντάδες ανθρώπους, δεν είναι η μοναδική δομή βοήθειας που ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφέρει στους αστέγους. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε δημοτικό κτίριο, οργανώνεται –για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου- χώρος στον οποίο οι άστεγοι θα μπορούν να καταφεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στον οποίο θα κάνουν χρήση εγκαταστάσεων απαραίτητων για την καθημερινή τους υγιεινή και καθαριότητα. Σύμφωνα μάλιστα με το σχεδιασμό, σε αυτό το πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων θα λειτουργεί και γραφείο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, η δράση αυτή θα αναληφθεί στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, υπό την «ομπρέλα» του οποίου ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμπράξει με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Αρσις» και «Praksis».

Στην Τ. Παπαγεωργίου

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία στους περιοίκους έχει προκαλέσει η διαμονή (κατά άλλους «συσσώρευση») αναξιοπαθούντων επαιτών από γειτονικές χώρες, οι οποίοι στοιβάζονται στην κυριολεξία σε δύο πολυκατοικίες στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου, κάτω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η μία εξ αυτών των πολυκατοικιών, διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, έχει εγκαταλειφθεί και ρημάζει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετές φορές στο παρελθόν να έχει γίνει στόχος καταληψιών. Σε αυτό το οίκημα, καθώς και σε διαμερίσματα διπλανής πολυκατοικίας, διαμένουν κατά δεκάδες οι επαίτες, κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των χώρων αυτών σε εστίες μόλυνσης, ενώ ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου