Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Στην 21η θέση η Ελλάδα σε φτωχά παιδιά


Ρουμανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία κρατάνε τα σκήπτρα

Στα 13 εκατομμύρια ανέρχονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα φτωχά παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά, απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Ταυτόχρονα 30 εκατομμύρια παιδιά -σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες- ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται 21η μεταξύ 29 ευρωπαϊκών χωρών και 30η ανάμεσα στις 35 χώρες με αναπτυγμένη οικονομία.

Τα παραπάνω τονίζονται σε έκθεση, που συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF και εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, συγκρίνοντας και κατατάσσοντας τις επιδόσεις των χωρών.

Η έκθεση ορίζει ένα παιδί ως «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από έναν κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι ή μία σύνδεση στο internet.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης παρουσιάζονται σε χώρες όπως, Ρουμανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία (με ποσοστά πάνω από 70%, 50% και 27% αντίστοιχα) αν και μερικές πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ποσοστά αποστέρησης άνω του 10%. Οι Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν τη χαμηλότερη παιδική αποστέρηση, όλες με ποσοστά κάτω του 3%, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ειδικότερα, στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών, σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης, βρίσκονται η Ισλανδία (0,9%), η Σουηδία (1,3%) και η Νορβηγία (1,9%), ενώ στις χαμηλότερες, η Ρουμανία (72,6%), η Βουλγαρία (56,6%) και η Ουγγαρία (31,9%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%).

Οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικής παιδικής φτώχειας, περίπου 7%. Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ποσοστά μεταξύ 10% και 15%, ενώ πάνω από το 20% των παιδιών στη Ρουμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε σχετική φτώχεια.

Στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών, σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης, βρίσκονται, η Ισλανδία (4,7%), η Φινλανδία (5,3%) και η Κύπρος (6,1%), ενώ τις χαμηλότερες καταλαμβάνουν, η Ρουμανία (25,5%), οι ΗΠΑ (23,1%) και η Λετονία (18,8%). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30η θέση με 16,0% και πάλι αμέσως μετά την Ιταλία (15,9%) και πριν την Ισπανία (17,1%).

Εξετάζοντας την παιδική φτώχεια με βάση διαφορετικό «όριο φτώχειας», στο 50%, 40% και 60%, η Ελλάδα τοποθετείται σε κάθε περίπτωση μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις του πίνακα με ποσοστά 16% (βασική κατάταξη), 8,1% και 23,5% αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης των χωρών για 2, 3, 4 ή 5 και περισσότερα αγαθά, τα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 17,2% (βασική κατάταξη), 11,7%, 8,4% και 6,1% αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες, στις μονογονεϊκές οικογένειες, από 17,2% αυξάνουν σε 24,3%, στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων σε 50,8% και σε οικογένειες μεταναστών σε 42,2%.

Ενώ σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται μετά τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα, στην Ελλάδα αυξάνονται από το 13% στο 16%. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία μειώνονται από άνω του 40% στο 8,4%, στις περισσότερες χώρες μειώνονται σχεδόν στο μισό ή και περισσότερο, ενώ σε κάποιες μειώνονται αισθητά, εκτός Ελβετίας, Ισπανίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ιταλίας στις οποίες μειώνονται λίγο.

Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για τις οικογένειες (επιδόματα- φοροαπαλλαγές- υπηρεσίες), ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης -περίπου 1,1%- μετά τη Μάλτα (1%). Συγκριτικά, η Γαλλία είναι η πρώτη σε αντίστοιχες δαπάνες με 3,7%.
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου