Ημ/νία Δημοσίευσης: 27/03/2012
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συμμετείχε σήμερα σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΜΙΔΑ με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσου, την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, το Σύλλογο Κτηματομεσιτών Αττικής και Αθηνών, και άλλους συναφείς φορείς, με θέμα την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά και την παρουσίαση αναπτυξιακών προτάσεων.
Ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου συνεισφέρουμε στο γενικότερο προβληματισμό για την αγορά, την εμπορικότητα των δρόμων και τους επαγγελματικούς χώρους. Δεδομένου ότι το εμπόριο, στην συντριπτική του πλειοψηφία, στεγάζεται σε μισθωμένους χώρους, έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που χρησιμοποιούμε, ως «συνεταίρους» και «συνεργάτες».
Είμαστε αντίθετοι με το κλείσιμο χιλιάδων εμπορικών καταστημάτων και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που δημιουργεί τοπίο υποβάθμισης, εγκατάλειψης και ανασφάλειας για τους καταναλωτές, τους ιδιοκτήτες και τους εμπόρους. Επόμενο βήμα αυτής της δυσμενούς κατάστασης είναι η έξαρση του παρεμπορίου και η εμφάνιση πάγκων υπαίθριων πωλητών μπροστά από τα κλειστά καταστήματα, που απαξιώνει ακόμη περισσότερο τις περιουσίες τους και δυσχεραίνει την ενοικίαση και την εκμετάλλευσή τους.
Ο διάλογος μεταξύ ιδιοκτητών και επαγγελματιών, όποτε πραγματοποιήθηκε, έδωσε λύσεις και δημιούργησε συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο οργανώσεις. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι και οι επιτροπές διαμεσολάβησης εμπορικών μισθώσεων, που αποτελούν ανέξοδο τρόπο μείωσης των ενοικίων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της αγοράς. Επίσης, κοινός είναι και ο αγώνας για το χαράτσι, που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικά το ΕΕΤΗΔΕ επιβεβαιώνει την προχειρότητα και επιπολαιότητα των αποφάσεων που παίρνονται για τα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες έμποροι είμαστε αντίθετοι σε αυτό δηλώνοντας ότι οι συνεχείς και αλόγιστες επιβαρύνσεις στα ακίνητα αφενός μεν τα απαξιώνουν αφετέρου δε οδηγούν σε μια κλιμακωτή «δήμευση» της περιουσίας όλων των Ελλήνων.
Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση μείωση του συντελεστή εμπορικότητας των καταστημάτων, ο οποίος παραμένει υψηλός, αν και όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν με μονότονο τρόπο την ανησυχητική αύξηση του αριθμού κενών εμπορικών καταστημάτων, που συνεπάγεται άμεση και πραγματική μείωση της εμπορικής αξίας. Η εκλογίκευση των συντελεστών εμπορικότητας θα οδηγήσει σε εκλογίκευση της άδικης υπερφορολόγησης, που τελείται με φόρους κατοχής, και υφίστανται τόσο οι ιδιοκτήτες εκμισθωτές, όσο και οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ακίνητα για τις δραστηριότητές τους.
Οι "αθέατοι" φόροι και τα γνωστά χαράτσια με επίκεντρο την ιδιοκτησία ακινήτων δημιουργούν έναν λογαριασμό 11,6 δις μέχρι και το 2014. Τα 3,2 δις αφορούν στο 2012 και είναι τα εξής:
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης βάσει νέων αντικειμενικών κριτηρίων.
Αυξημένη έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών.
Ενιαίο τέλος ακινήτων έτους 2009.
Έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009.
Φόρος ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και 2011 (6‰ για Ν.Π.).
Χωριστό εκκαθαριστικό ΦΑΠ σε κάθε φυσικό πρόσωπο (1-2%).
Τέλος ακίνητης περιουσίας ΤΑΠ κτισμάτων και οικοπέδων 0,35‰.
Έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Αυξημένες εισφορές για πισίνες.
Συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων 1,5-3%.
ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή.
Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων .
Φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων 5-40%.
Τεκμήρια διαβίωσης με εμβαδόν ιδιόκτητης ή μισθωμένης κατοικίας και τιμής ζώνης.
Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης επαγγελματικής στέγης.
Η ΕΣΕΕ ζητά:
Τη χρονική και ποσοστιαία επέκταση του μειωτικού συντελεστή παλαιότητας. Οι συντελεστές μείωσης της αξίας των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω παλαιότητας έρχονται από την δεκαετία του 1980. Έκτοτε, ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κτιριακού δυναμικού της χώρας μας έχει παλαιωθεί κατά 3 σχεδόν δεκαετίες, με κύρια προβλήματα τα μεγάλα κόστη συντήρησης, αποκατάστασης, ενεργειακής αναβάθμισης και άλλων δαπανηρών ανακαινίσεων. Εντούτοις, παρά τα μεγάλα κόστη-απότοκα της πραγματικής παλαιότητας, ο μειωτικός συντελεστής «κλειδώνει» στο 0,80 μετά την 20ετία, μη επιδεχόμενος περαιτέρω αύξηση. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.
Να καθιερωθεί για το σύνολο των κτιρίων μεγαλύτερη, προοδευτική, χρονική και ποσοστιαία αύξηση του μειωτικού συντελεστή παλαιότητας, ακόμη και μετά την 25ετία. Επιπλέον και για την κινητροδότηση της εκμετάλλευσης, ειδικά της επαγγελματικής στέγης, ζητούμε να εξεταστεί η εισαγωγή περαιτέρω μειωτικού συντελεστή 0,50 για τους παλαιούς επαγγελματικούς χώρους, είτε ιδιοχρησιμοποιούμενους, είτε μισθωμένους.
Την κατάργηση της, υπό προϋποθέσεις, προσαύξησης της αντικειμενικής αξίας επαγγελματικών χώρων. Συγκεκριμένα, οι αξίες όλων των κτιρίων επαγγελματικής στέγης προσαυξάνονται μέχρι και 45%, ανάλογα με τον όροφο, αν στο ισόγειο ισχύει συντελεστής εμπορικότητας ανώτερος της μονάδας, ανάλογα με το συντελεστή αυτό. Στη σημερινή εποχή και υπό τις παρούσες συνθήκες έντονης και μόνιμης οικονομικής κρίσης, η προσαύξηση αυτή είναι εντελώς παράλογη.
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου