Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis


Γνωρίζετε ότι στη φυλή "Νανάι" της Σιβηρίας πιστεύουν ότι αν φας μια χούφτα " limonnik" (καρπούς του Schisandra Chinensis) έχεις ενέργεια για να κυνηγάς μια ολόκληρη μέρα χωρίς φαγητό;


Σχιζάνδρα (Schisandra chinensis) άνθη και καρποί

Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis

Η Σχιζάνδρα  (Schisandra chinensis)  είναι ένα φυλλοβόλο ξυλώδες αναρριχώμενο φυτό ενδημικό στα δάση της βόρειας Κίνας, της Κορέας και της ρωσικής Άπω Ανατολής. Στο φυτό αρέσουν τα σκιερά μέρη, με υγρασία και καλή αποστράγγιση του εδάφους. Το είδος είναι δίοικο, κι έτσι τα λουλούδια ενός θηλυκού φυτού παράγουν καρπούς μόνο όταν γονιμοποιούνται με γύρη από ένα αρσενικό φυτό. Ωστόσο, υπάρχει μια υβριδική ποικιλία, που αποκαλείται "Eastern Prince", το οποίο έχει τέλεια άνθη και είναι αυτογονιμοποιούμενη. Το κλήμα φτάνει συνήθως τα 4,5 με 7,5 μέτρα ύψος και 1,5 με 3 μέτρα πλάτος. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, με λουλούδια, διαμέτρου περίπου 2,5 εκατοστών. Στο κλήμα  αναπτύσσονται πολλά συμπλέγματα από μικροσκοπικά, φωτεινά κόκκινα φρούτα.

Οι πλήρως ώριμοι καρποί, που έχουν λιαστεί και ξεραθεί, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά. Η γεύση τους έχει ένα μείγμα από ξινό, γλυκό, αλμυρό, καυτό, και πικρό ταυτόχρονα. Αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός γεύσεων αντικατοπτρίζεται στα κινεζικά με το όνομά wu-wei-zi, που σημαίνει "φρούτο των πέντε γεύσεων".  Οι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, όπου θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε ξηρή μορφή ή βρασμένα για να κάνουν ένα τσάι.

Το φυτό αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως κινέζικη αναρριχώμενη μανόλια ή φρούτο πέντε αρωμάτων. Οι πέντε διαφορετικές γεύσεις που βρέθηκαν στο μούρο αντιστοιχούν στα πέντε στάδια ή "πέντε στοιχεία" της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής: ξινό (Ξύλο), πικρό (Φωτιά), γλυκό (Γη), καυτερό (Μέταλλο) και αλμυρό (Νερό). Από εδώ προκύπτει και το κινέζικο όνομά του Wu Wei Zi. Στην κινέζικη ιατρική θεωρείται βότανο επανόρθωσης και τονωτικό αρμονίας, λόγω τού καλά ισορροπημένου ενεργειακού χαρακτήρα του .Υπάρχουν και άλλα βότανα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, και δεν είναι περιορισμένα, όπως τα: Licorice (γλυκόριζα), Dong Quai, Panax Ginseng, Jujube Dates και Bupleurum. Περιλαμβάνεται σε κάθε κλασικό κείμενο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην υγιή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος, και να βοηθήσει τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος ως αναρρωτικό, τονωτικό βότανο, όταν το σύστημα των νεφρού έχει κάποια εμπλοκή.

Κινέζοι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν τη σχιζάνδρα για το βήχα, τη νυχτερινή εφίδρωση, την αϋπνία, τη δίψα και τη σωματική εξάντληση. Επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στη Ρωσία από το 1940 μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιώσει την ιατρική αποτελεσματικότητα του chinensis schisandra για τη χρήση του σε διαφορετικές συνθήκες, και επίσης διαπιστώθηκε η χημική του σύσταση και οι μηχανισμοί δράσης του.

Στην Κίνα γίνεται ένα κρασί από τους καρπούς της Σχιζάνδρας

Στη Ρωσία, το μεγάλο ενδιαφέρον για το Limonnik (Schisandra chinensis) προκύπτει από τα αποτελέσματα των εθνοφαρμακολογικών ερευνών, των Ρώσων επιστημόνων στην Άπω Ανατολή, όπου τα μούρα και οι σπόροι χρησιμοποιήθηκαν από τους κυνηγούς Nanai (Goldes ή Samagir) για να βελτιώσουν τη νυχτερινή όραση, ως τονωτικό και για να μειώσουν την πείνα, τη δίψα και την εξάντληση αφού «δίνει δυνάμεις για να ακολουθούν μια ζιμπελίνα όλη την ημέρα, χωρίς φαγητό».
ΠΗΓΉ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου