Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Εθελοντές γιατροί εξετάζουν δωρεάν στην Θεσσαλονίκη

Τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη και εξετάζουν δωρεάν τους ασθενείς στα ιατρεία τους, απαλύνοντας τον πόνο τους μέσα στην κρίση.

Γιατροί δεκαεννέα ειδικοτήτων στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν τις πόρτες των ιατρείων τους σε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιατρική επίσκεψη ή είναι ανασφάλιστοι και καταδικασμένοι, αν τύχει να αρρωστήσουν.

Σε αντίθεση με το στερεότυπο που θέλει τους γιατρούς να είναι διεφθαρμένοι λειτουργοί που πλουτίζουν παράνομα από φακελάκια ασθενών και μίζες εταιριών, οι συγκεκριμένοι γιατροί αποδεικνύουν με την εθελοντική τους προσφορά ότι προέχει η ανθρωπιά.

Ηδη, έχουν εξετάσει περισσότερους από 1.300 ανθρώπους από τον Οκτώβριο, χάρη στο σύλλογο «Γιατροί εντός συνόρων», στον οποίο ανήκει η ιδέα και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας, που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους δήμους.


«Κάθε βδομάδα δέχομαι στο ιατρείο μου ασθενείς στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Το να δω μερικά άτομα που έχουν ανάγκη να εξεταστούν είναι μια προσφορά που μπορώ να κάνω και ένα σημαντικό βοήθημα γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Συμμετέχω εδώ και χρόνια στους «Γιατρούς εντός συνόρων», έχω κάνει αρκετές αποστολές στην επαρχία και σε ακριτικά νησιά και έχω δει τις ανάγκες που έχει ο κόσμος. Ειδικά και όταν κατάγεσαι από αγροτική οικογένεια, έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα. Ετσι, δεν είχα κανέναν ενδοιασμό για το αν θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου ή όχι», αναφέρει ο ρευµατολόγος Αριστείδης Λαγουδάκης.

Χειρουργός ουρολόγος, μαστολόγος, οφθαλμίατρος, αγγειοχειρουργός και γενικός χειρουργός είναι μερικές από τις ιατρικές ειδικότητες που βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών. Προληπτικές εξετάσεις, ενημέρωση και παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί, κάνουν και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, καρδιολόγος και φυσικοθεραπεύτρια.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο δερματολόγος Δημήτριος Ιωαννίδης, καθηγητής ΑΠΘ, ο οποίος, όπως είπε στον «ΑτΚ», όταν του έγινε πρόταση να συμμετάσχει στην προσπάθεια, δέχτηκε αμέσως με το σκεπτικό ότι θα μπορέσει να βοηθήσει ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν μια επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο.

Οι περισσότεροι επισκέπτες που απευθύνονται στα ιατρεία των εθελοντών γιατρών είναι ανασφάλιστοι ή άνεργοι και δε διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι πολίτες που χρειάζονται περίθαλψη αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σ' αυτή θα αυξηθούν.


«Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί. Ο κόσμος το έχει ανάγκη. Είναι εμφανές, αλλά όσο περνάει ο χρόνος το βλέπουμε όλο και περισσότερο», συμπληρώνει ο κ. Λαγουδάκης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Τσάμη, τα ιδιωτικά ιατρεία πλήττονται από την οικονομική κρίση και την ανεργία και μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς για τη θεραπεία τους.

Ερευνα για λογαριασμό του ΙΣΘ σε 1.004 πολίτες του νομού έδειξε ότι η επισκεψιμότητα στα ιδιωτικά ιατρεία μειώθηκε από 50,8% σε 32,7% σε σύγκριση με πέρσι. Επιπλέον, αυξήθηκε το ποσοστό όσων δεν επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό από 3,2% σε 26,1%, ενώ ένα ποσοστό 37,2% αναζητά ιατρική περίθαλψη μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας!

«Η γνώμη μου είναι ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αντίκτυπος σε δείκτες υγείας της χώρας μας, όπως ο μέσος όρος ζωής και η αύξηση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων λόγω κακής πρόληψης», σχολίασε ο κ. Τσάμης.

Για να δεχτούν δωρεάν τις υπηρεσίες των γιατρών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν στα χέρια το εισιτήριο - παραπεμπτικό από την 4η δημοτική κοινότητα, όπου υλοποιείται προς το παρόν η πρωτοβουλία. Στη συνέχεια κλείνουν ραντεβού στο γιατρό που χρειάζονται και τον επισκέπτονται. «Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο από ανασφάλιστους αλλά και από ασφαλισμένους. Στόχος μας είναι η διεύρυνση της δράσης και σε άλλες περιοχές.

Ηδη, αποστείλαμε πρόταση προς το δήμο Θεσσαλονίκης για να επεκταθεί το πρόγραμμα στα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους δήμους», επισημαίνει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των «Γιατρών εντός συνόρων».Οσοι ενδιαφέρονται να εξεταστούν μπορούν να επικοινωνούν με την 4η δημοτική κοινότητα στα τηλέφωνα 2310915001, 2310939797 και 2310944484.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου