Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Απόσυρση του σχεδίου “Αθηνά” ζητάει το ΤΕΙΘ


Την απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά" ζήτησε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν οι τρεις σύλλογοι εργαζομένων του (εκπαιδευτικοί, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό), οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση του ιδρύματος, οι φοιτητές και οι γονείς, παρουσία βουλευτών πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις (εκπαιδευτικές, κοινωνικές, οικονομικές) από την εφαρμογή του σχεδίου για το ίδρυμα, τα μέλη του και την τοπική κοινωνία και υποστηρίχθηκε ότι στόχος του είναι η συρρίκνωση και διάλυση του μεγαλύτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος της χώρας, καθώς τα μόνα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ήταν τα οικονομικά, που επέβαλε το μνημόνιο, αντί των ακαδημαϊκών και επιστημονικών.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΙ, Κώστας Βαρσαμίδης, χαρακτήρισε το σχέδιο ως "κόλπο γκρόσο" που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες προς τους σπουδαστές και τους γονείς τους, και προς τους καθηγητές, που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις. Η διοίκηση του ΤΕΙ εξέφρασε την ετοιμότητα να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του σχεδίου και να θέσει το θέμα ακόμη και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης της κοινοτικής οδηγίας (89/48) και θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων φοιτητών έναντι των αποφοίτων αντίστοιχων ιδρυμάτων της ΕΕ, ενώ ανατρέπεται και το πρόγραμμα των σπουδών τους.

Ο κ.Βαρσαμίδης, κάλεσε μάλιστα τους περίπου 15.000 θιγόμενους φοιτητές και τους γονείς τους να προσβάλλουν την εφαρμογή του σχεδίου μαζικά, λέγοντας ότι το ΤΕΙ θα στηρίξει την προσπάθειά τους νομικά, οικονομικά και ηθικά.

Το σχέδιο "Αθηνά" του υπουργείου Παιδείας καταργεί ή συγχωνεύει 13 από τα 25 τμήματα του ΑΤΕΙΘ, εκ των οποίων τα οχτώ μεταφέρονται στις Σέρρες, δύο στη Φλώρινα και τρία καταργούνται, ενώ οι αλλαγές αυτές αφορούν περί τους 15.000 σπουδαστές, που θα χρειαστεί να μετακινηθούν - με κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους - 135 καθηγητές, 25 μέλη ειδικού τεχνικού προσωπικού, διοικητικούς υπαλλήλους κ.α.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΙ, Παύλος Καρακολτσίδης, επεσήμανε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του "Αθηνά", αφού ενδυνάμωσε τα τρία ΤΕΙ της Αττικής, άφησε στο μάτι του κυκλώνα τα περιφερειακά ιδρύματα, τα οποία πρόκειται να αφανιστούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, σε ενδεχόμενη εφαρμογή της βάσης του 10, η οποία θα αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές από τα δημόσια πανεπιστήμια, προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΠ-ΤΕΙΘ, Δημοσθένης Σταμάτης, υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ακαδημαϊκή μελέτη σε πανελλαδικό επίπεδο για τις ανάγκες και τμήματα και σχολές, βασισμένη σε μετρήσιμα αναπτυξιακά και χωροταξικά κριτήρια, αλλά επιπλέον η εφαρμογή του σχεδίου δρομολογείται βεβιασμένα (σε διάστημα 45 ημερών) και μάλιστα παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, και τα θεσμοθετημένα όργανα (ΑΔΙΠ, ΕΣΥΠ), μέσω προεδρικού διατάγματος. "Περίπου 20 τμήματα διατηρούνται με λιγότερα από τέσσερα μέλη ΔΕΠ τη στιγμή που καταργούνται αυτόνομα μεγάλα τμήματα" είπε, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Ο σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού υποστήριξε ότι το σχέδιο δεν βελτιώνει δημοσιονομικά την οικονομική κατάσταση του κράτους, ενώ μαζί με τους συλλόγους Τεχνικού Προσωπικού και Εκτάκτων Εκπαιδευτικών έκαναν λόγο για άνιση μεταχείριση του ΤΕΙΘ έναντι των υπολοίπων ΤΕΙ της χώρας.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν, εξάλλου, εκπρόσωποι των γονέων, των φοιτητών και της Ομοσπονδίας ΕΣΕΠ-ΤΕΙ, καθώς και εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΓΕΩΤΕΕ, που ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου. Νέα πρόταση για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης ζήτησε σε ανακοίνωσή του και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Το ΑΤΕΙ-Θ βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και αποχή από τα ακαδημαϊκά καθήκοντα επί 25 μέρες, ενώ την Πέμπτη η εκπαιδευτική κοινότητα θα μεταβεί στο υπουργείο Παιδείας, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου