Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

HUMAN TRAFFICKING: ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ


Eίναι η σύγχρονη μορφή δουλείας. Η εμπορία ανθρώπων και το διεθνές σωματεμπόριο αποτελούν φαινόμενο παγκοσμίου κλίμακας, βάση του οποίου είναι η φτώχια και η οικονομικές ανισότητες σε όλο τον κόσμο. To trafficking είναι μεταφορά, απειλή και παραλαβή ατόμων με χρήση βίας και άλλων μορφών κακομεταχείρισης. Η παγκοσμιοποιημένη αγορά οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος. Πλέον το έγκλημα διαθέτει οργάνωση, και ταχύτητα, ενώ έχει αποκτήσει μηχανισμούς ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κοινωνικού περιβάλλοντος. Πλέον το διεθνές έγκλημα έχει δικτύωση, σχεδιασμό και ιεραρχία, στοιχεία που του επιτρέπουν να βρίσκεται παντού, είτε μιλάμε για εμπόριο όπλων και ναρωτικών, είτε για μαύρο χρήμα, είτε για εμπόριο σάρκας και παράνομη διακίνηση ανθρώπων εν γένει. Ειδικά η διακίνηση γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Πρόκειται για την χείριστη μορφή λαθρεμπόριου καθώς προσβάλει εντελώς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πολλές γυναίκες διάφορων ηλικιών πέφτουν θύματα κυκλωμάτων παράνομης πορνείας, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπές. Τα κέρδη που φέρνει ετησίως μια γυναίκα σ’ αυτόν που την εκμεταλλεύεται ανέρχονται σε 150.000 ευρώ! Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ηθικό. Είναι καθαρά δουλεία σεξουαλικής φύσεως! Αυτό που πολλοί αναρωτιούνται είναι γιατί οι γυναίκες που έχουν υποστεί βασανισμό από δουλεμπόρους τον αρνούνται; Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες-θύματα έχουν υποστεί επανειλημμένα βία σωματική ή/και ψυχολογική. Μπορεί να έχουν βιώματα ενδοοικογενειακής βίας, είναι ηλικίας συνήθως 18-25 και προέρχονται από υπανάπτυκτες οικονομικά χώρες. Οι συνθήκες στην χώρα τους τις εξαναγκάζουν σε μετανάστευση, ενώ έχουν και μεγάλη διάθεση για εργασία. Συνήθως αναζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους δώσουν την δυνατότητα να τις υποδεχτεί κάποια άλλη χώρα. Εδώ αρχίζει η άκρη του νήματος, καθώς συνήθως κάποιοι “τρίτοι” που διακινούν τέτοια έγγραφα προσφέρονται να βοηθήσουν. Το θύμα, ο δουλέμπορος κι ο πελάτης είναι το τρίγωνο που αναπαράγει τον μηχανισμό αυτής της μορφής δουλείας. Ο διακινητής ωφελείται απ’ την παράνομη διακίνηση γυναικών χρησιμοποιώντας κάθε μέσο (εξαναγκασμός, βία, εκμετάλλευση ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη) ενώ χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους “στρατολόγησης” όπως αγγελίες για παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων. Το θύμα που πέφτει στην παγίδα αυτή είναι δύσκολο να ξεφύγει, καθώς νιώθει συνένοχο, αφού όλα ξεκίνησαν από μια παράνομη δραστηριότητα. Η απόγνωση είναι αυτή που οδηγεί τις γυναίκες-θύματα να απαντήσουν στις αγγελίες αυτές. Υπάρχουν και περιπτώσεις που γυναίκες απαγάγονται για να προωθηθούν σε κυκλώματα πορνείας. Πολλές απ’ αυτές τις προορίζουν για “χορεύτριες” τάζοντάς τους βίζα και τα απαραίτητα έγγραφα, όμως στην συνέχεια τις χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς. Έτσι τα όνειρα των γυναικών αυτών γίνονται εφιάλτης. Προκειμένου να έχουν άδεια παραμονής και να εργάζονται νόμιμα υπόκεινται σε κάθε είδους κακοποίηση κι εξευτελισμό. Τις κρατούν κλειδωμένες σε δωμάτια με άθλιες συνθήκες, τις εκδίδουν, τις χτυπούν και τις πουλάνε σε τρίτους σαν να ήταν ιδιοκτησία τους.

Οι μαστροποί οδηγούν τις γυναίκες αυτές γρήγορα στον αγοραίο έρωτα, δελεάζοντας και παραπλανώντας τις κάθε φορά πως έτσι θα βγάλουν ένα προαπαιτούμενο ποσό για να τις αφήσουν ελεύθερες. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει. Το θύμα αισθάνεται φόβο, ντροπή, αηδία για τον ίδιο του τον εαυτό, ενοχές και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Καταλαβαίνει πως δεν έχει κανένα δικαίωμα, το μέλλον είναι αβέβαιο. Οι τεχνικές καταναγκασμού που χρησιμοποιούν οι σωματέμποροι, οδηγούν το θύμα σε σύγχυση, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και την βία που του έχει ασκηθεί. Το θύμα καταλήγει να ταυτιστεί με τον θύτη και να προσπαθεί να τον ευχαριστήσει. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι κι ο πελάτης είναι συνένοχος καθώς γνωρίζει πως η γυναίκα είναι μια σκλάβα του σεξ. Δίνει την συγκατάθεσή του εις το όνομα της ηδονής. Η παράνομη πορνεία διαφέρει από την ηθελημένη, που στο κάτω-κάτω μια γυναίκα μπορεί να διαθέσει το σώμα της όπως επιθυμεί ή να το εκμεταλλευτεί. Το πρόβλημα δεν είναι να ηθικολογήσουμε σχετικά με “πουτάνες”, “πόρνες” και “ιερόδουλες”. Το πρόβλημα είναι πως καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπια. Σ’ αυτό που μας ξεχωρίζει απ’ τα άλλα ζώα. Η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Η κοινωνία κλείνει τα μάτια, σιωπά και κάνει επίσκεψη σε δρόμους που η αθωότητα καρφώθηκε στην πόρτα κάποιου φτηνού πορνείου. Όλοι είμαστε συνένοχοι αφού σιωπούμε.
πηγή

Σχόλιο Ο.Κ.Α.
 Είναι καθήκον μας, αν υποπέσει στην αντίληψή μας, υπόθεση trafficing γυναικών ή μικρών παιδιών να καταγγείλουμε τα στοιχεία στην Αστυνομία, ώστε να διερευνηθουν και να παρασχεθεί προστασία στα θύματα και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, μέσω των σχετικών Οργανώσεων, ώστε να επανενταχτούν και να διασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου