Nέο- άστεγοι

Τα τελευταία δύο χρόνια οι πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας εφαρμόζονται στην ελληνική κοινωνία και δημιούργησαν την νέα ταξη των νεο-άστεγων.

Διανομή συσσιτίων

ΑΝΑΓΚΑΙΑ η παροχή οργανωμένου συσσιτίου στους έχοντας αναγκη.

Ανήλικα παιδιά

Αναγκη φροντιδας έχουν επίσης και πολλά ανήλικα παιδιά.

Ο.Κ.Α. Θεσ/νίκης

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για άπορους, άστεγους, ανέργους και ευπαθείς ομάδες γενικότερα.

Συλλογή κουβερτών και ρούχων

Συλλογή του ρουχισμού, των κουβερτών και λοιπών ενδυμάτων.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

"ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ("Ηλιόσποροι"). Μέρος 2/3. 15-8-2013 "

Δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπ 2013
"Ζω Οικολογικά" με τους "Ηλιόσπορους" και το καταπληκτικό ντοκυμαντέρ"Ένας άλλος κόσμος". Δίκτυα ανταλλαγών & κολεκτίβες που αυξάνονται καθημερινά, οδηγώντας σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης & έναν διαφορετικό τρόπο κατανομής του φυσικού παραγωγικού μας πλούτου. Μέρος 2/3. Εκπομπή "Ζω Οικολογικά", 15-8-2013

Ένας άλλος κόσμος [ντοκιμαντέρ Ηλιόσποροι 2013] / Another World [documentary iliosporoi 2013]


Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιούν 2013
[including english subs, english short description below]
Στον αντίποδα του εικονικού "success story" της ανεργίας, της καταστολής και του φόβου, μια άλλη πραγματικότητα είναι υπαρκτή, ένας άλλος κόσμος αλληλεγγύης, συνεργασίας και μοιράσματος. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρει τη κατάσταση στα χέρια τους και οικοδομούν ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα, πέρα από τη κρίση και τον καπιταλισμό, με δημιουργία, φαντασία και μεράκι. Γίνε μέρος της λύσης, σπείρε και εσύ το σπόρο της αλλαγής... Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός...

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Φτιάξτε έναν λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σας

Η οικονομική κρίση, εκτός της λιτότητας, επιβάλλει να γίνουμε όλοι πιο… εφευρετικοί. Τι θα λέγατε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την… κηπουρική τέχνη και να φυτέψουμε εποχικά λαχανικά στο μπαλκόνι;
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012



Και πριν αρχίσετε να… γκρινιάζετε, σας παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα της ιδέας αυτής: Πρώτον, οικονομία, φυσικά. Δεύτερον, φρέσκα προϊόντα ανά πάσα στιγμή. Τρίτον, άσκηση και αποβολή του στρες με μία κίνηση...φτυάρι και ξεκινάμε λοιπόν.

Την εποχή αυτή υπάρχει τεράστια ποικιλία λαχανικών, από όπου μπορείτε να διαλέξετε τα αγαπημένα σας και να τα φυτέψετε ακόμα και σε μία γωνιά στο μπαλκόνι σας. Και αφού αφήσουμε απ’ έξω το …παντός καιρού, καρότο ας δούμε ποια είναι τα αυτά τα λαχανικά.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια αποτελούν τη νούμερο ένα ντελικατέσεν λιχουδιά των ακριβών εστιατορίων, γεγονός που τα κάνει …απλησίαστα ειδικά αυτήν την εποχή. Μπορεί τα άγρια σπαράγγια να θεωρούνται πιο γευστικά αλλά και τα σπιτικά έχουν τη χάρη τους. Μόνο μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι, αν τα φυτέψετε τώρα, θα πρέπει να περιμένετε ένα - δυο χρόνια μέχρι να τα απολαύσετε στο πιάτο σας. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό τίμημα για μια τέτοια gourmet γεύση.


Σκόρδα

Το σκόρδο είναι το πιο εύκολο λαχανικό που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Φυτέψτε τους σπόρους έναν έναν σε μικρό βάθος (τουλάχιστον ένα εκατοστό) μέσα στο χώμα και σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Κρεμμύδια

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κρεμμυδιών, τις οποίες μπορείτε να φυτέψετε αυτήν την εποχή. Το κρεμμύδι χρειάζεται ελαφρύ χώμα άρα προσέξτε το έδαφος να είναι στραγγισμένο, χωρίς λιπάσματα, καθώς το κρεμμύδι δεν μπορεί να τα αφομοιώσει και μην ποτίζετε συχνά.


Χειμερινό μαρούλι

Για το χειμερινό μαρούλι προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Αφού τα φυτέψετε τις πρώτες μέρες ποτίστε το καθημερινά, μέχρι να απλώσουν ρίζα και να αρχίσουν την ανάπτυξή τους. Όσο, όμως, περνάει ο καιρός, πρέπει να προσαρμόσετε το πότισμα στις ανάγκες τις εποχής. Βέβαια έχετε πάντα κατά νου ότι τα μαρούλια αγαπούν το νερό, επομένως μην το τσιγκουνευτείτε. Τέλος θυμηθείτε ότι είναι καλύτερα να ποτίζετε το χώμα και όχι τα φύλλα, καθώς είναι πολύ τρυφερά.

Μπιζέλια

Τα μπιζέλια χρειάζονται τη θερμοκρασία περιβάλλοντος να είναι μεταξύ 5 και 20 βαθμών Κελσίου για να μπορέσετε να τα φυτέψετε. Η προτεινόμενη εποχή επομένως είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Προσέξτε όταν τα φυτέψετε να μην ξεπεράσουν το βάθος των 1.5 με 2 εκατοστών. Τα μπιζέλια χρειάζονται μια με δύο εβδομάδες μέχρι να βλαστήσουν ενώ η ωρίμανση διαρκεί 70 με 100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία.


Μπρόκολο-κουνουπίδι

Αν και κανονικά το μπρόκολο και το κουνουπίδι φυτεύονται μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι ακόμα κατάλληλες. Η θερμοκρασία για το κουνουπίδι και το μπρόκολο δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου ούτε όμως και να είναι χαμηλότερη των 10 βαθμών Κελσίου. Βλαστάνουν σε 3-10 μέρες και μεταφυτεύονται 40 με 50 μέρες μετά τη σπορά, όταν τα φιντάνια αποκτήσουν 4-8 φύλλα.

Ανάλογα με την ποικιλία, το μπρόκολο και το κουνουπίδι χρειάζονται 60-110 μέρες από τη μεταφύτευση μέχρι τη συγκομιδή, η οποία πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν οι ανθοκεφαλές κιτρινίσουν και σχηματίσουν άνθη.


Αγκινάρα

Η φύτευση των παραφυάδων της αγκινάρας γίνεται τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και η καλλιέργεια της διαρκεί 3-5 χρόνια γι’ αυτό η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να είναι προσεκτική. Τα φυτά πρέπει να φυτεύονται σε γραμμές απόστασης 1-1,5 μ και να απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκατ. γεγονός που χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα μικρό...παρτέρι στο μπαλκόνι σας. Ωστόσο, οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους, θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση, καθώς και προστασία από την παγωνιά κατά το χειμώνα.

Σε γενικές γραμμές πάντως να θυμάστε ότι η εποχή που διανύουμε είναι ιδανική για:

Να σπείρετε: Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, καρότα.

Να φυτέψετε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, καρότα.

Να μεταφυτέψετε: Μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα.

Να συλλέξετε: καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια, και φυσικά καρότα.