Nέο- άστεγοι

Τα τελευταία δύο χρόνια οι πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας εφαρμόζονται στην ελληνική κοινωνία και δημιούργησαν την νέα ταξη των νεο-άστεγων.

Διανομή συσσιτίων

ΑΝΑΓΚΑΙΑ η παροχή οργανωμένου συσσιτίου στους έχοντας αναγκη.

Ανήλικα παιδιά

Αναγκη φροντιδας έχουν επίσης και πολλά ανήλικα παιδιά.

Ο.Κ.Α. Θεσ/νίκης

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για άπορους, άστεγους, ανέργους και ευπαθείς ομάδες γενικότερα.

Συλλογή κουβερτών και ρούχων

Συλλογή του ρουχισμού, των κουβερτών και λοιπών ενδυμάτων.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Καλώς ήρθατε στο Δίκτυο ανταλλαγής Aγαθών και Yπηρεσιών Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά


Μπορώ χωρίς ευρώ!

Ο τρόπος ανταλλαγής είναι απλός. Ως μέλη αναρτάτε αγγελίες με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε και πόσα ΚΟΙΝΟ κοστίζουν (το νόμισμα μας). Όταν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους τα ζητήσει και χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο μέλος, ο λογαριασμός σας πιστώνεται (αυξάνεται) με το αντίστοιχο ποσό σε ΚΟΙΝΟ. Αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε οποιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν υπάρχει στο δίκτυο.

Οι ανταλλαγές και η αποτίμηση των αξιών γίνεται σε ΚΟΙΝΟ, ένα εναλλακτικό, κοινωνικό νόμισμα, το οποίο δεν έχει τα χαρακτηριστικά του χρήματος καθώς δεν συσσωρεύεται, δεν αναπαράγεται, δεν δημιουργεί υπεραξία.

Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος του δικτυού δηλώνει αρχικά εγγράφεται στην ιστοσελίδα του δικτύου είτε από τον προσωπικό του υπολογιστή μέσα από μια απλή διαδικασία εγγραφής, είτε αν δεν έχει τη δυνατότητα απευθυνόμενος στο γραφείο του δικτύου. Το δίκτυο οργανώνουν, διαχειρίζονται και ελέγχουν τα ίδια τα μέλη του μέσα από τις συνελεύσεις τους.

Η συνεισφορά του δικτύου ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία είναι πολυεπίπεδη. Όταν άνθρωποι συνθλίβονται, εξαθλιώνονται, πετιούνται στο δρόμο, η πρώτη  προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η επιβίωση και εκεί το δίκτυο μπορεί να συμβάλει αφού ανειδίκευτη εργασία μπορεί να ανταλλαχθεί με αγαθά πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες γιατρών κλπ. Διαβρώνει την κυριαρχία του «χρήματος- εμπόρευμα». Δίνει ελπίδα ότι κάτι καινούργιο μπορεί να γεννηθεί μέσα από τις έννοιες της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της συμμετοχής
κοινό

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εγγυήσεις ύψους 300 εκ. ευρώ κατέβαλε η Ελλάδα στη Φινλανδία


Στα 300 εκατομμύρια ευρώ άνελθε το ποσό που κατέβαλλαν οι ελληνικές τράπεζες στη Φινλανδία ως εγγύηση για την συνεισφορά της στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της φινλανδικής κυβέρνησης.

Λίγο πριν η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν φέρεται να δήλωσε ότι καταβληθεέντα χρήματα αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τις ελληνικές τράπεζες για παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι απόρρητες, αν και η φινλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι ίσως να δημοσιεύσει κάποια μέρη. Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η καταβολή των εγγυήσεων έγινε μέσω της Εθνικής της Alpha Bank και της Εurobank.
πηγή

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Προσοχή! Απάτη στο ιντερνέτ με ¨μαϊμού¨ επιστροφές φόρων από Υπουργείο Οικονομικών


Μια απίστευτη διαδικτυακή κομπίνα ανακάλυψαν οι αρχές και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες. Συγκεκριμένα, άγνωστοι στέλνουν ηλεκτρονικό μήνυμα με το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνοντας τον παραλήπτη ότι ύστερα από εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης δικαιούται κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου.

Του ζητούν να συμπληρώσει άμεσα τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα που του δίδεται, μεταξύ άλλων ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό καθώς και στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες ότι σε περίπτωση που λάβουν αυτό το μήνυμα ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργανισμούς να το σβήσουν άμεσα και να ειδοποιήσουν τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
πηγή

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ύψωσαν πανό αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό στο Βρετανικό Μουσείο!


Πανό μέσω του οποίου εξέφραζαν τη αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό τοποθέτησαν στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα, στο Bρετανικό Mουσείο...

μέλη του "Συνασπισμού για την αντίσταση", του κινήματος που έχει ιδρύσει ο βετεράνος βρετανός πολιτικός Τόνι Μπεν.
Η ομάδα χαρακτηρίζει την κίνηση συμβολική καθώς το Λονδίνο επισκέπτεται αντιπροσωπεία του συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης για τις περικοπές δαπανών στον τομέα τους.
πηγή

Μαθητική θεατρική παράσταση στις Συκιές για ενίσχυση άπορων οικογενειών

Μια διαφορετική θεατρική παράσταση ανεβαίνει αυτή τη βδομάδα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, όπου οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Συκεών θα ανεβάσουν το έργο του Κάρλο Γκολντόνι "Υπηρέτης δυο αφεντάδων"!

Το... ιδιαίτερο της παράστασης, αφορά στο γεγονός ότι αντί εισιτηρίου, οι θεατές μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας για παιδιά και ενήλικες, τα οποία, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, θα διατεθούν σε ανθρώπους και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Απριλίου, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, στις 19:30.

"Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία για τη στήριξη ευπαθών οικογενειών του δήμου μας, την οποία βεβαίως αποδεχτήκαμε και υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά. Αποδεικνύεται ότι οι νέοι μας διαθέτουν ευαισθησία, συμμετέχουν κι αντιδρούν θετικά στις κοινωνικές ανάγκες" ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γιάννης Δαλάτσης.
πηγή

Πρόγραμμα Σίτισης Μαθητών από το Ινστιτούτο «Prolepsis»

Tο Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ξεκίνησε στις 3 Απριλίου Πρόγραμμα Σίτισης για μαθητές δημοσίων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στα εντεινόμενα προβλήματα σίτισης που αναφέρεται ότι αντιμετωπίζουν μαθητές πολλών σχολείων και στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα πολλών οικογενειών, αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία χρηματοδότησης από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» του Προγράμματος Σίτισης που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής  «Prolepsis» σε συνεργασία και με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστήμιου Harvard.

Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να εκπληρώσει ένα διττό στόχο. Αφενός δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα, είτε μέσω του κυλικείου, είτε μέσω δωροεπιταγών για το σούπερ μάρκετ, ενώ συγχρόνως ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την προαγωγή της υγείας τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους. Τα μενού σχεδιάστηκαν στοχευμένα για τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, ενώ παρέχεται ειδικά σχεδιασμένο υλικό και σύντομα μηνύματα στα κουπόνια και στις δωροεπιταγές με απλές και χρήσιμες διατροφικές συμβουλές που ενθαρρύνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 22 σχολεία στην Αττική και 6 σχολεία στη Θεσσαλονίκη, με συνολικά 5.352 μαθητές, εκ των οποίων 2.749 θα λάβουν δωροεπιταγές για το σούπερ μάρκετ και 2.603 κουπόνια για το κυλικείο του σχολείου τους.

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος σχολικού έτους το Πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και με τη βοήθεια εθελοντών.

Το Πρόγραμμα Σίτισης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνούν στο 210 6196683 ή στο email diatrofi@prolepsis.gr.
πηγη

25 τόνοι τρόφιμα προσφορά των Ελλήνων της Γερμανίας


Μεγάλη θα είναι η βοήθεια Ελλήνων της Γερμανίας σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού θα αποστείλουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Μ.Α.Ζ.Ι.- Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα» 25 τόνους σε τρόφιμα και ρούχα.

Προηγήθηκαν επαφές που έκανε ο Πρόεδρος του “Μ.Α.Ζ.Ι.” Κωνσταντίνος  Γκιουλέκας με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης των Ομογενών, ο οποίος, με μεγάλη ευαισθησία, και λόγω καταγωγής, φρόντισε να εξασφαλίσει τη σημαντική αυτή βοήθεια.

«Είχαμε τονίσει από την αρχή ότι στόχος του “Μ.Α.Ζ.Ι.” είναι να μιλάμε λιγότερο και να κάνουμε περισσότερα έργα. Χαιρόμαστε που σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι μας, εξασφαλίσαμε μεγάλες ποσότητες βοήθειας για τους συμπολίτες μας, που έχουν περισσότερο ανάγκη. Τα προϊόντα αυτά θα φτάσουν στους δικαιούχους μέσα από το δίκτυο του Μ.Α.Ζ.Ι.», δήλωσε ο Κ. Γκιουλέκας.
πηγή

Αυξημένο το κόστος του οικογενειακού καλαθιού


Τον Μάρτιο έφτασε τα 2.332,25 ευρώ

Αυξάνεται συνεχώς το κόστος του οικογενειακού καλαθιού, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.332,25 ευρώ το Μάρτιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, που κόστιζε 2293,83 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 2%, που μεταφράζεται σε 38,42 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό δαπάνησε για διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά το Μάρτιο 365,05 ευρώ, σε σχέση με τα 356,58 ευρώ, το Μάρτιο του 2011.

Για αλκοολούχα ποτά και καπνό, οι δαπάνες ανήλθαν στα 84,13 ευρώ έναντι 83,70 ευρώ. Για ένδυση και υπόδηση, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 176,97 ευρώ, σε σύγκριση με τα 183,53 ευρώ.

Για στέγαση, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 308,62 ευρώ έναντι 288,72 ευρώ. Στα 153,51 ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού για διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες έναντι 154,62 ευρώ.

Οι δαπάνες για Υγεία διαμορφώθηκαν στα 142,37 ευρώ, σε σύγκριση με τα 143,71 ευρώ, ενώ, για μεταφορές, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 363,55 ευρώ έναντι 350,36 ευρώ.

Για επικοινωνίες, οι δαπάνες ανήλθαν στα 97,47 ευρώ, σε σχέση με τα 98,49 ευρώ, ενώ για αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό δαπάνησε 102,06 ευρώ έναντι 103 ευρώ.

Για εκπαίδευση, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 65,57 ευρώ έναντι 66,24 ευρώ. Για ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 245,18 ευρώ έναντι 238,83 ευρώ.

Οι δαπάνες για άλλα αγαθά και υπηρεσίες διαμορφώθηκαν στα 230,60 ευρώ έναντι 228,12 ευρώ.
πηγή

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Οι νέοι επιλέγουν το εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον


Με τους δείκτες της ανεργίας στη χώρα μας να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη και την ύφεση να βαθαίνει, νέοι επαγγελματίες, πτυχιούχοι, με πρώτους στη λίστα γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς και εκπαιδευτικούς, επιλέγουν το εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Αφήνοντας την ανασφάλεια της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, καθώς δεν φαίνεται ηλιαχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ της κρίσης, αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν τη νεολαία, στρέφονται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρο, για να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον, απολαμβάνοντας παράλληλα τα προνόμια που τους παρέχουν οι εργοδότες στο εξωτερικό.

Ανησυχητικά τα στοιχεία των Υπηρεσιών

Τα στοιχεία της Eurostat και του Ο.Α.Ε.Δ. αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Συνολικά 19.000 νέοι άνεργοι εγράφησαν στις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ. σε μόλις έναν μήνα. Σε 785.203 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού τον Μάρτιο, την ώρα που ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων φθάνει τις 302.331, αυξημένος κατά 6,82% (19.304 άτομα) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Από τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 7.564 θέσεις εργασίας, έναντι (μείωσης) 13.024 τον Φεβρουάριο και 7.419 τον Μάρτιο του 2011. Αναλυτικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο ανέρχονται σε 785.203, εκ των οποίων 343.054 άνδρες (43,69%) και 442.149 γυναίκες (56,31%). Ο αριθμός των ανέργων είναι αυξημένος κατά 1,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ως το πιο μεγάλο, αριθμητικά, μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων, επιστημονικού επιπέδου, καταγράφεται αυτό των νέων γιατρών, που, τελειώνοντας τις ιατρικές σχολές, αναζητούν να κάνουν ειδικότητα σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, με την προσδοκία άμεσης και πιο συμφέρουσας οικονομικά επαγγελματικής αποκατάστασης.

Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα αποφοίτους ιατρικών σχολών κάθε χρόνο βρίσκονται στη διερευνητική διαδικασία να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, κυρίως βέβαια σε χώρες της Ε.Ε.. Τα κίνητρα είναι πολλά, όπως για παράδειγμα οι υψηλότερες αποδοχές και οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές εντός ΕΣΥ σε συνθήκες κρίσης.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 άτομα ετησίως -το 40% των αποφοίτων- κινούν διαδικασίες για να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, αριθμός που φαίνεται ότι αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Οι βασικές χώρες προορισμού είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία και η Δανία. Το κύμα μετανάστευσης για το εξωτερικό δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που θέλουν να πάρουν ειδικότητα, αλλά και τους ειδικευμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σε γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους 1.483 πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό, έναντι 1.044 το 2010, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των πιστοποιητικών για το εξωτερικό ανέρχεται σε 581. Με βάση τα στοιχεία, οι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό είναι κυρίως αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι και στην πλειονότητά τους ηλικίας 35-44 ετών.

Σε Γαλλία, Γερμανία αλλά και Αυστραλία θέλουν να μεταναστεύσουν οι νέοι ιατροί

Το γεγονός ότι πολύ νέοι ιατροί αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας στη zougla.gr αναφέρει και συγκεκριμένες περιπτώσεις αμοιβών. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένας ειδικευόμενος αμείβεται με 1.100 ευρώ, ενώ ο διευθυντής με 2.000, ενώ στη Γερμανία ο ειδικευόμενος με 3.800 μικτά και ο διευθυντής με 8.500, ο οποίος μπορεί να διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

Αφρική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για τους πολιτικούς μηχανικούς

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κ. Νίκος Ζυγούρης, οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί αναζητούν κυρίως δουλειά σε χώρες της Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας αλλά και της Αυστραλίας. Αυτό γιατί σε αυτές τις χώρες υπάρχει ανάπτυξη και κατασκευάζονται μεγάλα έργα.

Αυστραλία και Αμερική επιλέγουν οι νέοι εκπαιδευτικοί

Το κύμα φυγής επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ. Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης, ο οποίος, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί ψάχνουν κυρίως δουλειά στην Αυστραλία αλλά και στην Αμερική. Ο ίδιος, δίνοντας ένα παράδειγμα, προσθέτει ότι στη Σουηδία ο μισθός ενός νεοδιόριστου κυμαίνεται από 1.800-2.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 640 ευρώ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότεροι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι εμφανίζονται στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, για να συμπληρώσουν αιτήσεις μετάθεσης σε σχολεία του εξωτερικού, κυρίως χωρών όπως η Κύπρος, η Γερμανία και η Σουηδία.

Επίσης διαφαίνεται ότι στη γενικότερη τάση φυγής θα υπάρξει και έξοδος πολιτικών μηχανικών στο εξωτερικό. Πώς, άλλωστε, να απορροφηθούν 100.000 εγγεγραμμένοι ενεργοί μηχανικοί σε μία οικονομία και έναν κλάδο οικοδομής που βρίσκεται σε βαθιά κρίση;

Ενδεικτικό είναι ότι ο βασικός μισθός του λέκτορα κυμαίνεται σήμερα στα 1.055 ευρώ, (από τα 1.020 το 2004 και με την προσθήκη της ρήτρας του πληθωρισμού), ενώ την ίδια στιγμή ο μισθός του πρωτοδίκη από τα 1.020 ευρώ του 2004, από το 2009 ανέρχεται στα 2.027 ευρώ.

Η καθυστέρηση στις μισθολογικές ωριμάσεις, ο φόβος για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των μισθών και η μείωση του αριθμού των ερευνητικών κέντρων στα 31, από τα 58 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οδηγούν στον δρόμο της μετανάστευσης αρκετούς νέους ερευνητές και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα.

Πριν από λίγο καιρό, οι δύο ομοσπονδίες διδασκόντων στα ανώτατα ιδρύματα (ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ - ΤΕΙ), όπως και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, με κοινή τους ανακοίνωση έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρροή ειδικευμένου επιστημονικού κεφαλαίου προς το εξωτερικό υπό τον φόβο των μειωμένων αποδοχών και λόγω της αβεβαιότητας.

Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από τη χώρα τους. Στους νέους κυρίαρχα είναι τα συναισθήματα της αγωνίας και της απογοήτευσης για την κατάσταση και τις προοπτικές στην ελληνική οικονομία αλλά και για το μέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο.

Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι αυτό που περιμένει τους νέους πτυχιούχους μετά την αποφοίτησή τους. Τα στοιχεία είναι όντως αποκαλυπτικά.

«Σκέφτομαι να φύγω, ο φίλος μου στη Γαλλία τακτοποιήθηκε»

Ο Πέτρος Παπαλέξης, 30 ετών, είναι πτυχιούχος Ιατρικών Εργαστηρίων, ενώ παράλληλα είναι τριτοετής φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, στη Σκωτία, στη Γερμανία, στην Ελβετία ή στη Γαλλία. Συνάδελφός του, ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα και ζει στη Γαλλία, νεοδιοριζόμενος στο Δημόσιο, αμείβεται με 1.500-1.800 ευρώ, ενώ, αν εργαστεί σε ιδιωτική εταιρεία, ο μισθός του θα κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, αν έμενε στην Ελλάδα, στο Δημόσιο θα αμειβόταν με 700-800 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η αμοιβή του δεν θα έφτανε τα 1.000 ευρώ.

Οι νέοι δικηγόροι μεταναστεύουν στην επαρχία

«Στους δικηγόρους τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι δεν είναι εύκολο να φύγουν στο εξωτερικό, αφού το Δίκαιο εκεί είναι διαφορετικό» εξηγεί στη zougla.gr o Μιχάλης Καλατζόπουλος, 31 ετών, πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας. «Γυρίζουν όμως στον τόπο καταγωγής τους, διότι εκεί μπορούν να ανοίξουν γραφείο και να ξοδεύουν λιγότερα» προσθέτει. Η αμοιβή των νέων δικηγόρων κυμαίνεται στα 600 ευρώ, ενώ των ασκούμενων στα 200-300 ευρώ.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα είναι ίδιος με τον αριθμό αυτών που μεταναστεύουν στην επαρχία.

Τα αίτια της μεγάλης «φυγής»

Δυστυχώς, η αυξανόμενη ανεργία σε όλους τους κλάδους, ο φόβος της κρίσης, οι χαμηλές αμοιβές και οι ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν στη χώρα μας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Έλληνες να ξενιτευτούν.

Ειδικοί, μιλώντας στη zougla.gr, τόνισαν ότι αυτή η νέα τάση μετανάστευσης νέων πτυχιούχων και επιστημόνων θα προσλάβει μορφή κύματος, εάν στον ορίζοντα δεν εμφανισθούν έγκαιρα σημάδια ανάκαμψης.
πηγή

Ομογενής χαρίζει την επιχείρηση του σε ανέργους!


Μπορεί η ιστορία να ακούγεται απίστευτη αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή! Ο ομογενής, 'Αθα Ματσάκος, γεννημένος στην Αυστραλία, με καταγωγή από την Κατερίνη, χαρίζει...

την επιχείρησή του επιδιόρθωσης αυτοκινήτων, σε κάποιον που είναι άνεργος και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η αξία της είναι 150.000 δολάρια. Ήταν λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της προσφοράς, στην εφημερίδα «Herald Sun», και το πρώτο πράγμα που είπε στο «Νέο Κόσμο» ήταν ότι είχε ήδη τηλεφωνήματα από 500 άτομα. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα υπάρξει τόση ανταπόκριση.

Το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό. Εκείνο που τους λέω είναι να έρθουν να δουν τον χώρο, να εξακριβώσω κι εγώ αν ξέρουν τη δουλειά, αν πράγματι έχουν ανάγκη βοήθειας και αν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν σε χωριό» είπε, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Camperdown, όπου ζει ο σύγχρονος Σαμαρείτης, έχει 3.165 κατοίκους -σύμφωνα με την απογραφή του 2006- και βρίσκεται 194 χλμ. νοτιοδυτικά της Μελβούρνης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό, περικυκλωμένο από τρεις λίμνες με πλούσιο ψάρι και ξαπλωμένο στους πρόποδες του Mount Leura. Είναι γνωστό για τα κλασικά ιστορικά του κτίρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο γοτθικού ρυθμού Πύργος με το ρολόι, ύψους 131 μέτρων, το Πολεμικό Μνημείο, το Μνημείο των Στρατιωτών, το Δικαστήριο, το Ταχυδρομείο και το Βασιλικό Θέατρο. 'Εχει επίσης πολλά αθλητικά κλαμπ, όπως κρίκετ, ποδηλασίας, γκολφ, ιππασίας, τένις, ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, θαλάσσιου σκι κ.ά.

«Είναι ιδανικό μέρος για έναν οικογενειάρχη που θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά του σ' ένα ωραίο περιβάλλον, μακριά από το θόρυβο της πόλης και το άγχος που προκαλεί συχνά η πολυκοσμία, χωρίς, στην ουσία, να τους λείψει τίποτε. Προσωπικά, αυτόν τον τόπο δεν θα τον άλλαζα με κανέναν» θα πει ο κ. Ματσάκος αποκαλύπτοντας και την άλλη πλευρά των δραστηριοτήτων του, τη διοργάνωση ενός από τα γνωστότερα Φεστιβάλ, το Camperdown Cruise. To ίδρυσε ο ίδιος το 2008 και σήμερα είναι γνωστό σ' όλον τον κόσμο. Πρόκειται για συνδυασμό μουσικής από διάφορα ρεύματα και παρέλασης παλιών αυτοκινήτων. Προσελκύσει πάνω από 10.000 κόσμο και το φετινό θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. Όλα τα έσοδα διατίθενται στο τοπικό Νοσοκομείο και Γηροκομείο.

«Είναι η μεγαλύτερη απόλαυση να μπορείς να δίνεις χαρά στον άνθρωπο. Ανακούφιση και χαρά. Αυτά τα δύο μαζί με τον βασικό παράγοντα της αγάπης για τον άνθρωπο, νομίζω ότι καθορίζουν και το νόημα της ζωής» λέει.

Στην επισήμανση ότι κάποιοι εύκολα μπορεί να πούν ότι «για να είναι τόσο γενναιόδωρος σημαίνει ότι είναι, το λιγότερο, άνετος οικονομικά», απαντά: «Όχι ακριβώς. Έχω τα απολύτως βασικά. Δεν χρειάζομαι όμως πολλά. Μέσα στις προτεραιότητές μου, δεν είναι η απόκτηση υλικών αγαθών. Είναι τα έργα που δίνουν χαρά στον άνθρωπο. Μερικοί με ρωτούν "καλά γιατί δεν πουλάς την επιχείρησή σου και τη χαρίζεις;" H απάντηση είναι ότι, στο κλίμα που ζούμε σήμερα, με τόση ανεργία και δυστυχία γύρω μας, με ανθρώπους να στερούνται και τα πλέον βασικά, θα ήταν απάνθρωπο να ζητήσω λεφτά. Δεν μπορώ να το κάνω. Το μόνο που θέλω είναι να βρεθεί ένα άτομο που να ξέρει τη δουλειά και να αγαπήσει αυτόν τον τόπο. Να τον νιώσει δικό του. Είμαι διατεθειμένος να μείνω τρεις μήνες μαζί του, μέχρι να συνηθίσει, να τον συστήσω στην εδώ τοπική κοινωνία και να τον βοηθήσω να σταθεί στα πόδια του. Αν είναι οικογενειάρχης, ακόμη καλύτερα. Θα λύσει το πρόβλημά του γιατί η επιχείρηση αποφέρει αρκετά κέρδη, ώστε να του εξασφαλίσει μια άνετη ζωή. Τα σχολεία εδώ είναι πολύ καλά, υπάρχουν όλες οι ευκολίες σχεδόν για όλα τα σπορ, οπότε το βέβαιο είναι ότι ο τόπος προσφέρεται για οικογενειακή ζωή».
πηγή

M.A.Z.I. - Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα - Κοινωνικό Παντοπωλείο


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ που απαιτούνται για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου ΜΑΖΙ- Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα.
1. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητος
2. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει αυτή
3. κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ- εάν υπάρχει
4. τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικής δήλωσης και το έντυπο Ε9. Αν δεν υπάρχει υποχρέωση για υποβολή δήλωσης, Υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από την εφορία, όπου να βεβαιώνεται το παραπάνω.
Το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 5.000€ το χρόνο (ακαθάριστο)
5. Απόδειξη ΔΕΗ ή ΟΤΕ για εξακρίβωση τς διεύθυνσης κατοικίας
6. Βιβλιάριο Πρόνοιας
7. Έκθεση υγειονομικής επιτροπής ή άλλη δημόσιου φορέα- εάν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα
πηγή

Έρχονται απολύσεις στο δημόσιο και λουκέτα μετά τις κάλπες!


Τρεις επώδυνες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να γίνουν πράξη την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση: συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημόσιων φορέων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των υπουργείων με κατάργηση του...
40% των δομών τους και απολύσεις.

Οι παρεμβάσεις που συνεπάγονται και αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων έχουν «κλειδώσει», καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί από το πρώτο μνημόνιο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 κατά 150.000 (μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογής σφιχτής πολιτικής μείωσης των προσλήψεων και συμβασιούχων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας) και ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον κατά 15.000.

Ο δρόμος των απολύσεων έχει ανοίξει με την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και τις διαδικασίες της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, ενώ το σενάριο της άρσης της μονιμότητας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, ολοένα και κερδίζει έδαφος. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου 9.384 υπάλληλοι, είτε εντασσόμενοι στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αριθμός που δεν «έπιασε» τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με το newsit.gr

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης θα βρεθεί η αναδιάρθρωση των φορέων, από τους οποίους τουλάχιστον 120, που απασχολούν 8.000 υπαλλήλους, αναμένεται να καταργηθούν, αφού προηγηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης των οργανισμών βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο σε συνεργασία με την ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταργηθούν οι περιττοί κλάδοι και οι οργανικές μονάδες, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να καθοριστεί το πλαίσιο ετήσιων στόχων για κάθε διεύθυνση. Η πρώτη φάση αξιολόγησης των υπαλλήλων ξεκινάει από το καλοκαίρι και η «βαθμολογία» του γραπτού τεστ, σε συνδυασμό με την απόδοση και τη συμπεριφορά, θα επηρεάζουν την εξέλιξη στην πυραμίδα της ιεραρχίας και τη μισθολογική κατάταξη.

Οι υπάλληλοι θα υποβληθούν σε γραπτό τεστ που θα περιλαμβάνει 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και θα βαθμολογηθούν για τις γνώσεις τους, τις σπουδές τους και τα τυπικά προσόντα (μόρια). Η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε δυο υπουργεία, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ το νέο σύστημα με την καθιέρωση επίτευξης στόχων αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2013. η διαδικασία αυτή, που θα γίνεται σε ετήσια βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταξινόμηση των υπαλλήλων σε ένα πίνακα αξιολόγησης με βάση τη βαθμολογία τους.

Ποιοι κινδυνεύουν

Με απόλυση κινδυνεύουν όσοι υπάλληλοι δεν πληρούν τους όρους των νέων «περιγραμμάτων θέσεων» ή στους διυπουργικούς κλάδους που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο, ενώ θα εφαρμοστεί στην πράξη η ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί για την κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Έτσι, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ένα υπουργείο δεν είναι πλέον υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου, αλλά μπορούν με εύκολες διαδικασίες να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης καταρτίστηκε μητρώο μισθοδοτούμενων από το κράτος, με αριθμητικά στοιχεία για όλους τους εργαζόμενους σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ, τον αριθμό των υπαλλήλων σε κάθε φορέα, σε κάθε υπηρεσία, τη σχέση εργασίας για κάθε εργαζόμενο, το επίπεδο της εκπαίδευσής του, τη θέση ευθύνης του, την ειδικότητα του, το βαθμό του.

Πλέον, ο κάθε υπάλληλος έχει δικό του ψηφιακό «προφίλ». Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των τακτικών υπαλλήλων, μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχεται σε 636.188. το μητρώο αυτό αποτελεί εργαλείο για να γνωρίζει το κράτος και να προσδιορίζει κάθε φορά το ύψος της μισθολογικής δαπάνης για τις πάσης φύσεως πληρωμές.
πηγή

Συμβάσεις μίσθωσης έργου με πέντε χιλιάδες (5.000) θεραπευτές ιατρούς από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρ. Υγείας


Καταληκτική ημερομηνία:
11/05/2012
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων:
18/04/2012-11/05/2012
Τηλέφωνο:
210 6871744
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ενδιαφέρεται να αναθέσει με σύμβαση μίσθωσης έργου σε πέντε χιλιάδες (5.000) θεραπευτές ιατρούς ειδικοτήτων πανελλαδικά, την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στα μέλη των οικογενειών αυτών, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, εκ των οποίων δύο χιλιάδες (2.000) παθολόγοι ή γιατροί γενικής ιατρικής, χίλιοι (1.000) παιδίατροι και οι υπόλοιποι καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, δερματολόγοι -αφροδισιολόγοι, ορθοπεδικοί, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ρευματολόγοι, νευρολόγοι, γενικοί χειρουργοί, ψυχίατροι, ενδοκρινολόγοι, αλλεργιολόγοι, νεφρολόγοι, νευροχειρουργοί, παιδοψυχίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, χειρουργοί θώρακος χειρουργοί παίδων, αγγειοχειρουργοί, αιματολόγοι, ογκολόγοι, φυσίατροι, ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες του Οργανισμού.

Αναλυτικότερη ενημέρωση στην παρακάτω διεύθυνση.
http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF%20-%20%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82%20-%20%CE%A3%CF%85%CE
πηγή

40 θέσεις Κοινωφελούς Εποχικού Προσωπικού σε ένα Συμπ/ντα Φορέα του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων "ΑΛΜΑ"



Submitted by emavr on Fri, 20/04/2012 - 20:21. Άλλα πτυχία Απόφοιτοι Γυμνασίου Απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. Απόφοιτοι Λυκείου Αττική Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κοινωνικής Διοίκησης Ορισμένου Χρόνου Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικά Νηπιαγωγών Πανεπιστημιακής (ΠΕ) Σημαντικά Άρθρα Τεχνολογικής (ΤΕ) Υποχρεωτικής (ΥΕ) Δευτεροβάθμιας (ΔΕ)
Καταληκτική ημερομηνία:
30/04/2012
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων:
21/04/2012-30/04/2012
Τηλέφωνο:
210-9828150, 6932242414
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» ανακοινώνει την πρόσληψη 40 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 5 μηνών, για την υλοποίηση προγράμματος ΚΟινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Δήμο Π. Φαλήρου, Νότιος Τομέας Αθηνών.

Σύνδεσμος:
Προκήρυξη ΑΛΜΑ
πηγή

Ανακοίνωση κοινωεφλούς εργασίας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Καστοριάς


Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, στα πλαίσια της υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), υλοποιεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την πράξη: «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα (Νομός) Καστοριάς»
* το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων είναι από τις 19/4/2012 έως τις 28/4/2012.
πηγή

Κοινωφελής εργασία για 1.554 ανέργους σε Καστοριά, Καρδίτσα, Άρτα


Σε προσλήψεις 1.554 ανέργων στους Νομούς Καστοριάς, Καρδίτσας και Άρτας προχωρά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Νομός Καστοριάς
Οι αιτήσεις στο Νομό Καστοριάς (Δήμοι Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου) υποβάλλονται από την Πέμπτη 19 Απριλίου έως τις 28 του μηνός. Πρόκειται για συνολικά 411 θέσεις, Εργατών ΥΕ, Γενικών Καθηκόντων ΥΕ, Καθαριστριών ΥΕ, ΥΕ Συντηρητών Γηπέδων, Οδηγών ΔΕ, Διοικητικών ΔΕ, Δασοφυλάκων ΔΕ, Χειριστών Μηχανημάτων ΔΕ, Ηλεκτρολόγων ΔΕ, Οικοδόμων ΔΕ, ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων, Ψυχολόγων ΠΕ ή Κοινωνιολόγων ΠΕ ή ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, Οικονομικής κατεύθυνσης ΠΕ ή ΤΕ, ΠΕ Γεωτεχνικών (Ιχθυολογίας), ΤΕ Ιχθυολόγων, Νοσηλευτών, ΠΕ ή ΤΕ Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής), ΤΕ ή ΔΕ ΔομικώνΈργων, ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής, ΠΕ Φιλολόγων, ΤΕ Μαιευτικής, ΤΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων, ΔΕ Μαγείρων-Μαγειρισσών, Δασολόγων ΠΕ ή ΤΕ, TE Μηχανικών (οποιασδήποτε ειδικότητας), Τοπογράφων ΤΕ, Φυσικής Αγωγής ΠΕ, Περιβαλλοντολόγων ΠΕ ή ΤΕ κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την προβλεπόμενη αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, στη διεύθυνση: ΚΕΚ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, Αγίας Βαρβάρας 13, Τ.Κ. 52100, Καστοριά (δίπλα στο 3ο Γυμνάσιο) υπόψη κ. Παναγιώτη Μέλλιου, τηλ. επικοινωνίας: 24670-25388. είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στην ακόλουθη διεύθυνση: Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, Τ.Θ. 90, Τ.Κ. 52100, Καστοριά.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις θέσεις, τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά

Νομός Καρδίτσας
Στο Νομό Καρδίτσας θα προσληφθούν συνολικά 1.053 άνεργοι, που θα απασχοληθούν σε θέσεις: ΠΕ κοινωνιολόγων ή ΠΕ ή ΤΕ κοινωνικών λειτουργών, νηπιαγωγών ΠΕ, γυμναστών ΠΕ, ψυχολόγων ΠΕ, λογοθεραπευτών ΠΕ ή ΤΕ, βρεφονηπιοκόμων ΤΕ, βοηθών βρεφονηπιοκόμων ΔΕ, μαγείρων ΔΕ, τραπεζοκόμων ΔΕ, νοσλευτών ΠΕ ή ΤΕ, διοικητικών ΔΕ ή ΤΕ ή ΠΕ, φυλάκων ΥΕ, εργατών ΥΕ, ΥΕ υδρονομέων άρδευσης, εργατοτεχνιτών ΥΕ, ελαιοχρωματιστών ΔΕ, ηλεκτρολόγων ΔΕ, κτιστών ΔΕ, ξυλουργών ΔΕ, υδραυλικών ΔΕ, τεχνιτών πλακιδίων ΔΕ, τεχνιτών οικοδόμων ΔΕ, ΠΕ, γεωπόνων ή ΤΕ τεχνολόγων γεωπονίας, ΠΕ δασολόγων, ΤΕ δασοπόνων, ΠΕ περιβαλλοντολόγων, οδηγών ΔΕ, χειριστών μηχανημάτων ΔΕ, πληροφορικής ΔΕ ή ΠΕ ή ΤΕ, φιλολόγων ΠΕ, βιβλιοθηκονόμων ΤΕ, ιστορικών/αρχαιολόγων ΠΕ, ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ συντηρητών έργων τέχνης, ΠΕ μουσιολόγων, ΠΕ λαογράφων/ιστορικών, ΠΕ ή ΤΕ οικονομολόγων, ΤΕ τοπικής αυτοδιοίκησης, ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ δασκάλων μουσικής, ΠΕ ή ΔΕ χοροδιδασκάλων, ΔΕ μηχανολόγων, ΔΕ διοικητικών υπαλλήλων, ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ τουριστκών επιχειρήσεων, ΠΕ αρχαιολόγων, ΠΕ δασκάλων, ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων, ΠΕ θεολογίας, ΠΕ κτηνιάτρων ή ΤΕ ή ΠΕ ζωικής παραγωγής, ΠΕ κοινωνιολόγων, ΠΕ γεωλόγων, ΤΕ μαιευτικής κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την προβλεπόμενη αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή , σε συγκεκριμένο χώρο υποδοχής : Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας (Ιεζεκιήλ 44, τ.κ. 43100 Καρδίτσα) Αρμόδιο πρόσωπο: (Θεοδώρα Γούλα) , ώρες: 09:00 π.μ έως 14:30μ.μ., είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στην ακόλουθη διεύθυνση: Τζαβέλα 4, 41222, Λάρισα, απευθύνοντας την στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ (για Π.Ε. Καρδίτσας) υπόψιν κ.κ. Μπουλομπάση Μαριάνθης & Παπανδρέου Σπυριδούλας (τηλ. επικοινωνίας: 2410537489-90).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 23 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις αιτήσεις, τις θέσεις και τα δικαιολογητικά

Νομός Άρτας
Στο Νομό Άρτας θα απασχοληθούν συνολικά 90 άνεργοι σε θέσεις: εργατών ΥΕ, υπεύθυνοι υποδοχής και φιλοξενίας ΔΕ, διοικητικών υπαλλήλων ΔΕ, χειριστών μηχανημάτων ΔΕ, ηλεκτροτεχνιτών ΔΕ, βιολόγων ΠΕ, περιβαλλοντολόγων ΠΕ, κοινωνικής εργασίας ΤΕ ή ΠΕ, εποπτών υγείας ΤΕ, επισκεπτών υγείας ΤΕ, ζωικής παραγωγής ΠΕ ή ΤΕ, οικονομολόγων ΠΕ ή ΤΕ, τοπογράφων μηχανικών ΤΕ, γεωπόνων ΠΕ ή ΤΕ, τουριστικών επιχειρήσεων ή διαχείρισης τουριστικών εκδηλώσων ΔΕ ή ΤΕ ή ΠΕ, εμπορίας και διαφήμισης ή διοίκησης επιχειρήσεων ΤΕ ή ΠΕ, δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας ΤΕ ή ΠΕ κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την προβλεπόμενη αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή ,  στην ακόλουθη διεύθυνση: Περιφερειακή Ενότητας Άρτας, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ΤΚ 47100, Άρτα, απευθύνοντας την στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Ηπείρου υπόψιν κ. Πολυμέρη Πουλίου (τηλ. επικοινωνίας: 26820 26969).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 23 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις θέσεις, τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά

Η αίτηση (ίδια για όλες τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας)

Οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης
πηγη

«Όλοι είναι ένοχοι για τους θανάτους στους δρόμους»


Η κραυγή αγανάκτησης του Ιαβέρη

«Με επτά νεκρούς την ημέρα και περισσότερους από εκατό τραυματίες θα έπρεπε η Βουλή των Ελλήνων να έχει μόνιμα στα θέματα ημερήσιας διάταξης το οδικό ατύχημα! Κι όμως, δεν ασχολούνται καθόλου, ούτε καν για δείγμα».

Με τα λόγια αυτά ο Τάσος Μαρκουίζος, πασίγνωστος ως Ιαβέρης, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αφυπνίσει την πολιτική ηγεσία και τον κόσμο για το διαρκές έγκλημα των ανθρώπων που άδοξα και άδικα χάνονται στους δρόμους, λόγω της κακής οδηγικής συμπεριφοράς. Ο Τάσος Ιαβέρης, που έχει γράψει το όνομά του με μεγάλα γράμματα στις ειδικές πίστες, ο άνθρωπος που «έπαιξε» στα όρια με την ταχύτητα, εδώ και χρόνια προσπαθεί να ταρακουνήσει και να εκπαιδεύσει τους νέους απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι ο πρώτος Ελληνας οδηγός που διοργάνωσε αγώνες φιλανθρωπικού σκοπού, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με πρώτη εκδήλωση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1984 στο Γερμανικό Νεκροταφείο.

Εδώ και είκοσι χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά όλων μας και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους συμπολίτες - συνανθρώπους του μπορεί, με μόνο στόχο τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία ξεκληρίζουν καθημερινά ελληνικές οικογένειες. Έχει μοιραστεί με περισσότερους από 500.000 πολίτες τις γνώσεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του δίνοντας αφιλοκερδώς ομιλίες σε σχολεία, στρατόπεδα, πτέρυγες μάχης, αστυνομία, δήμους και κοινότητες, ιδρύματα, ΕΚΑΒ.

Εκατοντάδες είναι και οι συμμετοχές του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα τα βιβλία του «Εθνικό θέμα» και «Εθνικό πένθος» έχουν τυπωθεί σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

«Το είχα πει και παλαιότερα: Θα έπρεπε οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για το θανατικό που συντελείται στους δρόμους να κάθονται στο σκαμνί, απολογούμενοι σε λαϊκό δικαστήριο με κατήγορους τους συγγενείς των νεκρών και τους τραυματίες και παραπληγικούς». Ποιοι είναι όμως υπεύθυνοι; «Όλοι ή σχεδόν όλοι» λέει μιλώντας στην «Espresso» και συμπληρώνει:

«Το υπουργείο Παιδείας για την ανύπαρκτη κυκλοφοριακή αγωγή, ένα μάθημα ζωτικής σημασίας για τους μαθητές των σχολείων, το υπουργείο Συγκοινωνιών για την αλλαγή του ηλίθιου συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης που βγάζει άχρηστους, ανόητους και επικίνδυνους οδηγούς στους δρόμους, το ΥΠΕΧΩΔΕ για τους άθλιους και επικίνδυνους, χωρίς μπαριέρες δρόμους, τις κακοτεχνίες και τη βλακώδη σήμανση, το υπουργείο Τύπου για τη μηδενική φροντίδα στην ενημέρωση του πολίτη μέσω των ΜΜΕ για τη δυσκολία και την επικινδυνότητα της οδήγησης, το υπουργείο Δημόσιας τάξης για την παντελή έλλειψη πρόληψης και προστασίας των οδηγών, με εξαίρεση βέβαια την καταστολή των επιβατών, το υπουργείο Οικονομικών που νομίζει ότι κάνει οικονομία αφήνοντας να σκοτώνονται χιλιάδες νέοι και στους δρόμους, την ώρα που ανέρχεται σε πολλά δισ. ευρώ το κόστος των ατυχημάτων κάθε χρόνο, το υπουργείο Πολιτισμού και ο ΕΟΤ που οι σοβαροί τουρίστες με αυτοκίνητα αρνούνται να ρισκάρουν την ακεραιότητα και τη ζωή τους στην πιο επικίνδυνη χώρα της Ευρώπης, το υπουργείο Υγείας που κάποια φροντίδα για άμεση βοήθεια και αποκατάσταση των λαβωμένων στις μάχες των δρόμων δεν έχει λάβει».

Τα στατιστικά στοιχεία, όπως λέει ο Ιαβέρης, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2.000 νεκροί και 6.000 ανάπηροι κάθε χρόνο, δηλαδή 6 νεκροί και 18 ανάπηροι κάθε μέρα. Τι άλλο χρειάζεται να πούμε;»

Η μόνη λύση, όπως λέει ο βετεράνος οδηγός, είναι «να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη οι Ελληνες, ώστε να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να μπορέσουν τα ΜΜΕ με σοκαριστικά spots να δείχνουν στους πολίτες το τραγικό αποτέλεσμα ενός ανόητου οδικά λάθους».
πηγή

Πολιτική - μουσική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας με ομιλητή τον συνταγματολόγο Κ. Χρυσόγονο


Με μια φιλόδοξη και πολύ σημαντική πολιτική εκδήλωση συνεχίζει τις δράσεις της η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού. Με μια πολιτική εκδήλωση, που εξήγγειλε για την Κυριακή 29 Απριλίου στο γήπεδο beach volley του Μπαξέ στις 7 μμ,  με κύριο προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. κ. Κώστα Χρυσόγονου, παρεμβαίνει  στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ενότητα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΚΛΟΓΕΣ".
Η εισήγηση του κ. Χρυσόγονου, σχετικά με την Δημοκρατία, τον εκλογικό νόμο και την αποφυγή του λευκού και άκυρου ψηφοδελτίου καθώς και την αποχή, επιχειρεί να πληροφορήσει αλλά και να δημιουργήσει μια εποικοδομητική συζήτηση που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Εκτός από την πολιτική προγραμματίζονται και παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις με τρία μουσικά σχήματα της περιοχής μας:

Νεανική και ροκ μουσική από το συγκρότημα "Οξυγόνο" από τις 6 μμ
Οι "μαθητές και καθηγητές εν δράσει" που θα συνεχίσουν με έργα του Αλέκου Τζιόλα, μετά τη λήξη της πολιτικής συζήτησης
Τοπικό έντεχνο - λαϊκό σχήμα μουσικών θα κλείσει τη βραδιά
Κυριακή 29/4 από τις 6 μμ στην παραλία των Ν. Επιβατών (γήπεδο beach volley)
Όταν οι άλλοι συζητάνε κλεισμένοι σε σπίτια, κλειστούς χώρους και υπόγεια η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού τολμά και μιλάει σε ανοιχτή διαδικασία για τις εκλογές.

Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού
πηγή

Συμβουλές για προστασία των παιδιών από ασέλγεια-κακοποίηση


Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης, δίνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος, με αφορμή περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Επισημαίνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναναστροφές και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και σημειώνεται ότι οι ακόλουθες οδηγίες και περιγραφές αφορούν ενδείξεις πιθανής σεξουαλικής προτίμησης σε ανήλικους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.
Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.
Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας». Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο. Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.
Οδηγίες προς τους γονείς:
1) Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
Ø Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ' ότι για τους ενήλικες;
Ø Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
Ø Εργάζεται με παιδιά;
Ø Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
Ø Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;
β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
Ø Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
Ø Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ' ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
Ø Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ' ότι με τη σύζυγό του;
γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
Ø Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ' ότι με άτομα της ηλικίας του;
Ø Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ' ότι με ενήλικες;
Ø Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;
2) Προσέξτε τα παιδιά σας:
Ø Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
Ø Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
Ø Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
Ø Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
Ø Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
Ø Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
Ø Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
Ø Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
Ø Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
Ø Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;
Ολα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.
3) Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
Ø Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
Ø Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
Ø Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
Ø Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.
Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.
Οδηγίες προς τα παιδιά:
Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
- Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.
Πες «όχι» όταν:
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
- Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
- Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:
Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».
Προστασία στο δρόμο:
- Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
- Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
- Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
- Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
- Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
- Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.
Προστασία στο Διαδίκτυο:
- Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook, myspace, friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
- Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
- Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
- Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
- Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
- Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
- Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.
Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;
Μπορείτε να απευθυνθείτε:
· στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής - Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
· στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
· στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης - παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@ hellenicpolice.gr
Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.
ΠΗΓΗ

Μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας μόνο για …λίγους!


Όχι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναμένεται να δημιουργήσει σύντομα ηλεκτρονική κάρτα για τους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του αφού προς το παρόν πολεμά τα χρέη του προς γιατρούς και φαρμακοποιούς. Όμως πιο τυχεροί είναι περίπου 2500 ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, που εντάσσονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, 60.000 ευρώ, με «έξυπνες» κάρτες ασφάλισης  στην Κορινθία, πρόγραμμα που ενεργοποιεί ο ΟΠΑΔ.



Έναν εναλλακτικό τρόπο ασφαλιστικής κάλυψης, με τη χρήση μιας «έξυπνης» κάρτας στην οποία θα καταγράφεται η πλήρη εικόνα, χρήση και ανάγκες των ασφαλισμένων, υλοποιεί ο ΟΠΑΔ, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Τις «έξυπνες κάρτες» ασφάλισης θα προμηθευτούν 2500, άμεσα και έμμεσα, ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ του νομού Κορινθίας και το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου και το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο όμως δεν αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο του ΕΟΠΥΥ, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της συνένωσης τομέων υγείας διαφορετικών ταμείων, είναι η ανατροπή των αδυναμιών και δυσλειτουργιών του συστήματος.

Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η απλοποίηση των διοικητικών πράξεων, η αυτοματοποίηση της χορήγησης ασφαλιστικού δικαιώματος, η θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υγείας, αλλά και η καταγραφή των δεδομένων των ασφαλισμένων για το σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών υγείας.

Το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) διαθέτει πανελλαδικά 300.000 ασφαλισμένους, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ (μαζί με το ΤΥΔΚΥ) ξεπερνάει το 1,7 εκατ.
ΠΗΓΗ

"Γίνε αγρότης" και φτιάξε το δικό σου περιβόλι με ένα «κλικ»


Φρεσκοκομμένα λαχανικά εποχής και φρούτα εγγυημένης άριστης ποιότητας, στην πόρτα σας από το περιβόλι σας, με ένα «κλικ»!
Δεν πρόκειται για σκηνή από το μέλλον, ούτε για ηλεκτρονικό παιχνίδι, αλλά για τη νέα, σύγχρονη και καινοτόμο υπηρεσία «Γίνε Αγρότης», που δίνει σε όλους την δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους πραγματικό περιβόλι, εξασφαλίζοντας συγκομιδή αγροτικών προϊόντων που γεμίζουν το καλάθι των νοικοκυριών όλο τον χρόνο. Το «Γίνε Αγρότης» είναι μία κοινωνική επιχείρηση, ένα εγχείρημα δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και του τελικού καταναλωτή

Παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο συμβεβλημένους και δεσμευμένους με συγκεκριμένους όρους αγρότες που καλλιεργούν στο όνομα και για λογαριασμό όσων δεν μπορούν να έχουν τον δικό τους μπαξέ, η υπηρεσία δίνει πειστικές και αξιόπιστες απαντήσεις σε μια εποχή που η επιστροφή στις πραγματικές αξίες και γεύσεις της ελληνικής γης αποτελεί κοινή ανάγκη.

Ο καταναλωτής μέσα από την ιστοσελίδα www.gineagrotis.gr μπορεί να επιλέξει το χωράφι και τα προϊόντα που θέλει να καλλιεργήσει. Νέοι αγρότες αναλαμβάνουν να το κάνουν για εκείνον, παράγοντας εποχιακά λαχανικά και φρούτα, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Μάλιστα, ο ίδιος συμμετέχει διαδραστικά στην διαδικασία της παραγωγής, ενημερώνεται για την πορεία της σοδειάς του και έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το χωράφι που έχει νοικιάσει.

Κάθε εβδομάδα από την αρχή της συγκομιδής και για έναν ολόκληρο χρόνο (52 αποστολές) ο καταναλωτής έχει φρέσκα προϊόντα στην πόρτα του. Ο έλεγχος και η πιστοποίησή τους πραγματοποιείται από την QWAYS, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής.

Με εμπνευστή τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας έχουν κοινό όραμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό κέντρο, με την απευθείας διάθεση στο σπίτι κάθε ενδιαφερόμενου, φρέσκων και ποιοτικών προϊόντων, δίχως χημικά πρόσθετα από το δικό του περιβόλι!

Το «Γίνε Αγρότης» κάνει την ανατροπή σε μια αγορά που έχει απομακρυνθεί από τον τελικό καταναλωτή, με σκοπό να αποτελέσει τον κρίκο επανασύνδεσης του σύγχρονου ανθρώπου με την ηθική της γης, μία σχέση που διέρρηξαν τις τελευταίες δεκαετίες η απληστία, η αισχροκέρδεια και η μαζικότητα της αγροτικής παραγωγής.
πηγή

Τελευταία προθεσμία για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία


Μόλις μία εβδομάδα έχουν στη διάθεση τους όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση την τελευταία παράταση των ευνοϊκών διατάξεων που έφερε το υπουργείο Εργασίας.


«Κλειδί» της ρύθμισης είναι... η υποχρέωση καταβολής του πρώτου διμήνου, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα στα ταμεία, ενώ κίνητρο αποτελεί ότι με την υπαγωγή στη ρύθμιση «παγώνουν» τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος του επόμενου έτους.

Όλη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Παράταση ρυθμίσεων οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (παρ.3 του άρθρου 23 του Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89Α/11-4-2012)».

Με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 23 του Ν. 4075/2012 δόθηκε παράταση στη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στις ρυθμίσεις καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. α και β του Ν. 4038/2012, έως 30/4/2012. Συγκεκριμένα:

Α. ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (παρ.α του άρθρου 21 του Ν. 4038/2012).

- Υποβολή αίτησης έως 30/4/2012 με έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη.

- Υποβολή αίτησης μετά την 1/5/2012 χωρίς έκπτωση στα πρόσθετα τέλη.

- Διακανονισμός οφειλόμενων έως 31/12/2011 εισφορών.

- Καταβολή των από 1/1/2012 και μετά ασφαλιστικών εισφορών χωρίς δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

1. Στον προσωρινό διακανονισμό μπορούν να υπαχθούν - πέραν των περιπτώσεων που αναφέρονται στην εγκύκλιο 5/2012 της Υπηρεσίας μας - και ασφαλισμένοι που έχουν ήδη απολέσει τις ρυθμίσεις του Ν. 4038/2012 άρθρο 21 παρ. α και β, ή έχουν ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση κατά το χρονικό διάστημα 1/4/2012-11/4/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4075/2012)

2. Δεδομένου ότι η προθεσμία ένταξης στο διακανονισμό με έκπτωση 40% λήγει την 30/4/2012 και το 1ο δίμηνο του 2012 έχει καταστεί απαιτητό, θα πρέπει να επισημαίνεται η υποχρέωση καταβολής του, για την ένταξη στο διακανονισμό.

3. Αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα μέχρι την 31/12/2013 (παρ. 2 του άρθρου 23 του Ν.4075/2012).

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι για το ποσό προκαταβολής (1η δόση), το ποσό δόσης, τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, τη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας, τη διαδικασία παρακολούθησης καταβολής των δόσεων, τη λήξη του διακανονισμού κ.λπ. - πέραν των προαναφερόμενων τροποποιήσεων - ισχύουν όσα ορίζονται στις αριθ. 21/2011 και 5/2012 εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.

Β. ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ. Β ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 21 ΤΟΥ Ν. 4038/2012.

- Υποβολή αίτησης έως 30/4/2012.

- Κεφαλαιοποίηση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών έως 31/12/2011.

- Ένταξη στη ρύθμιση ανεξαρτήτως ελαχίστου ποσού οφειλής και δόσης.

- Καταβολή των από 1/1/2012 και μετά ασφαλιστικών εισφορών.

- Καταβολή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης έως 31/5/2012.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

1. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν - πέραν των περιπτώσεων που αναφέρονται στην εγκύκλιο 7/2012 της Υπηρεσίας μας - και ασφαλισμένοι που έχουν ήδη απολέσει τις ρυθμίσεις του Ν. 4038/2012 άρθρο 21 παρ. α και β, ή έχουν ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση κατά το χρονικό διάστημα 1/4/2012-11/4/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4075/2012).

2. Δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής του αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει την 30/4/2012 και το 1ο δίμηνο του 2012 έχει καταστεί απαιτητό, θα πρέπει να επισημαίνεται η υποχρέωση καταβολής του, για την ένταξη στη ρύθμιση.

3. Η προθεσμία 31/5/2012 για την εφάπαξ καταβολή ή την καταβολή της 1ης δόσης ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν αίτηση μετά τη δημοσίευση του Ν. 4075/2012.. . . .
πηγή

Το τέλος της μεσαίας τάξης και οι δουλειές του μέλλοντος


Οι κακές ειδήσεις για τη μεσαία τάξη δεν έχουν τελειωμό.
Όπως προκύπτει από νέα έρευνα για τις εξελίξεις που φέρνουν οι οικονομικοί κύκλοι, όταν η οικονομία ανακάμπτει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις «μεσαίες» θέσεις εργασίας.
Ο Nir Jaimovich, οικονομολόγος του... Πανεπιστημίου Duke, και ο Henry E. Siu, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου British Columbia, ξεκίνησαν την έρευνά τους παίρνοντας ως αφετηρία μία από τις σημαντικότερες συνεχιζόμενες αλλαγές στις δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες: αυτό που οικονομολόγοι όπως ο David Autor του MIT αποκαλούν «πόλωση» της αγοράς εργασίας. Ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τους Maarten Goos και Alan Manning, έχει να κάνει με την επιβίωση δύο εντελώς διαφορετικών κατηγοριών επαγγελμάτων: αφενός των άθλιων και περιφρονημένων, αφετέρου των αξιοζήλευτων και θαυμαστών.
Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι, χάρη στην τεχνολογία, όλο και περισσότερες εργασίες ρουτίνας μπορούν να γίνουν από μηχανήματα. Σήμερα, μάλιστα, τα μηχανήματα μπορούν να φέρουν εις πέρας όχι μόνο βιομηχανικές εργασίες, αλλά τυποποιημένες δουλειές γραφείου, υποκαθιστώντας, για παράδειγμα, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Οι θέσεις που μένουν για το ανθρώπινο δυναμικό μιας οικονομίας είναι οι αξιοζήλευτες θέσεις, οι θέσεις που βρίσκονται στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας: θέσεις εργασίας γραφείου που δεν μπορούν να γίνουν από μηχανήματα, όπως η σχεδίαση λογισμικού για υπολογιστές ή η δόμηση σύνθετων χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Ταυτόχρονα, η τεχνολογική επανάσταση αφήνει ανέγγιχτα και κάποια άλλα, σίγουρα λιγότερο ελκυστικά, επαγγέλματα: μη τυποποιημένες χειρονακτικές εργασίες, όπως η συλλογή των απορριμμάτων ή το καθάρισμα κρεμμυδιών στην κουζίνα κάποιου εστιατορίου.
Οικονομικές έρευνες δείχνουν ότι αυτή η «πόλωση» στην αγορά εργασίας παρατηρείται σε όλο τον δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο και ευθύνεται για πολλές από τις κοινωνικές και πολιτικές δοκιμασίες που έχουμε βιώσει την τελευταία τριακονταετία, όπως, για παράδειγμα, η διευρυνόμενη εισοδηματική ανισότητα, με την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης που κάποτε υπήρξε η ραχοκοκαλιά των κοινωνιών μας.
Το σημαντικό, όμως, που προκύπτει από τη νέα έρευνα των Jaimovich και Siu είναι ότι αυτή η «πόλωση» δεν είναι μια αργή, εξελικτική διαδικασία αλλά συμβαίνει απότομα, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, κυρίως δε σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.
Η σύντομη και απότομη αυτή διαδικασία εξαφάνισης επαγγελμάτων και ραγδαίας αλλαγής του εργασιακού τοπίου έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Σήμερα, όμως, η προσαρμογή του κόσμου είναι ακόμη πιο δύσκολη. Και τούτο διότι, όπως λέει ένας από τους οικονομολόγους που πρωτοστάτησαν στην έρευνα, ο ρυθμός της τεχνολογικής εξέλιξης είναι πολύ πιο γρήγορος και ζούμε σε μια πολύ πιο σύνθετη κοινωνία, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο από ποτέ για έναν άνθρωπο να αλλάξει επάγγελμα.
πηγή

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η δύναμη του εθελοντισμού


Η 8η Μαίου είναι Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Μπορεί κάλλιστα να αποκαλείται και Ημέρα των Εθελοντών εφόσον οι εθελοντές αποτελούν τα θεμέλια του Κινήματός μας. Η ημέρα διαλέχτηκε προς τιμή του Ερρίκου Ντυνάν που γιόρταζε τα γενέθλιά του την ημέρα αυτή. Ο ίδιος ο Ερρίκος Ντυνάν πρότεινε τη δημιουργία «συλλόγων βοηθείας με σκοπό τη φροντίδα προς τους τραυματίες πολέμου από αφοσιωμένους και ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές». Τόσο οι Συμβάσεις της Γενεύης όσο και τα Καταστατικά του Κινήματος υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των εθελοντικών συλλόγων βοηθείας («τα θεμέλια του Κινήματος»), αυτούς που σήμερα ονομάζονται Εθνικοί Σύλλογοι.

Το ανθρωπιστικό κίνητρο, φυσικά, δεν υπάρχει μόνο σε σάς αλλά εσείς, οι εθελοντές, εκφράζετε δυναμικά τη «Δύναμη του Ανθρωπισμού» όπως αυτή παίρνει μορφή στον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο:

με την κατάθεση της δέσμευσής σας, με το χρόνο που αφιερώνετε, παρουσιάζετε ανάγλυφα τη βούληση του Κινήματός μας να στηρίζεται στο δικό του δυναμικό για τη δραστηριοποίησή του,
μέσα από την ελεύθερη επιλογή σας στην προσφορά υπηρεσίας και στην αφοσίωση στη θεμελιώδη αποστολή του Κινήματός μας, διασφαλίζετε την ανεξαρτησία της δράσης υπέρ των θυμάτων συρράξεων ή καταστροφών και εκείνων που είναι οι πλέον ευάλωτοι,
παρόντες σε όλες τις χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτισμούς και ανταποκρινόμενοι σε διάφορες και εξελισσόμενες ανάγκες, καταδεικνύετε την παγκοσμιότητα του ανθρωπιστικού προβληματισμού.

Πολλοί εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν το 2001. Δύο από αυτούς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας και για σας:

η ανακήρυξη από τα Ηνωμένα Έθνη του έτους 2001 ως Διεθνούς Έτους Εθελοντισμού, του οποίου εσείς είστε η προσωποποίηση,
η επέτειος της απονομής του πρώτου Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Ερρίκο Ντυνάν και στον Φρεντερίκ Πασσύ πριν από 100 χρόνια, για τη συμβολή τους στο έργο της ειρήνης.

Παρόλο που πολλοί από σας είστε εξοικειωμένοι με την εμπειρία του πόνου του πολέμου και συμμετέχετε σε δραστηριότητες που βοηθούν θύματα ενόπλων συρράξεων, είσαστε διαποτισμένοι από το πνεύμα της ειρήνης. Στο Σολφερίνο, ο Ερρίκος Ντυνάν, ο πρώτος Εθελοντής του Κινήματός μας, επίσης διαποτισμένος από το πνεύμα της ειρήνης, κινητοποίησε τη Δύναμη του Ανθρωπισμού το σώμα της οποίας εσείς αποτελείτε σήμερα.

Πολλοί από σας, επίσης, είστε στο μέτωπο της προσφοράς βοήθειας σε όλο και περισσότερο αυξανόμενους αριθμούς θυμάτων καταστροφών σε όλο τον κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι εσείς οι ίδιοι ή οι οικογένειές σας υποφέρετε από τις επιπτώσεις τέτοιων καταστάσεων. Σε τέτοιες στιγμές είναι που το πνεύμα της αυτοθυσίας σας λάμπει ακόμα φωτεινότερο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, επιθυμούμε να εκφράσουμε την αναγνώριση και το θαυμασμό μας για τη διαρκή και γενναιόδωρη δέσμευσή σας.



Jakob Kellenberger
Πρόεδρος
Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού


Astrid Heilberg
Πρόεδρος
Διεθνούς Ομοσπονδίας
πηγή

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ; ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Δήμος Θεσσαλονίκης, Καραολή -Δημητρίου 16, τηλ. 2310 241516, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 12.00 - 13:30.
Μεταμόρφωσις - Γέννησις του Σωτήρος, Δελφών, Θεσσαλονίκη.
 Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Πυλαίας, Προφήτη Ηλία 101 - 103, τηλ. 2310 300934, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11.30 - 12.00.
 Οσία Ξένη, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη.
 Αγ. Γεώργιος, Π. Τσαλδάρη 12, 567 28 Νεάπολις, τηλ. 2310-613.060.
 Αγ. Ελευθέριος Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά 176, 564 01 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310-655.710.
Αγ. Πάντες, Μοναστηρίου 28, Τ. Κ. 546 27 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310-655.710.
Αγ. Αθανάσιος, Πλ. Αγίου Αθανασίου, 562 24 Εύοσμος, τηλ. 2310-763.354, 761.325.
Αγ. Δημήτριος, Αγ. Δημητρίου 28, 566 25 Συκιές, τηλ. 2310-611.811.
Αγ. Χαράλαμπος, Επταπυργίου 93, 566 25 Συκιές, τηλ. 2310-213.866.
Αγ. Παρασκευή Ξηροκρήνης, Λαγκαδά 99, 561 01 Νεάπολη, τηλ. 2310-747.303
Ι. Ν. Μεταμορφώσις του Σωτήρος, Καλαμαριά
Ι. Ν. Παναγίας Δεξιάς, Καμάρα, Θεσσαλονίκη, 2310-209.753
Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Καλλιδοπούλου 2, τηλ. 2310 827444, ώρες λειτουργίας: καθημερινά και Κυριακή: 13.30, Πέμπτη: 14.30.
Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Άνω Τούμπας, Πολυκλείτου 28, τηλ. 2310 913530, ώρες λειτουργίας. Δευτέρα - Σάββατο. 10.00 - 11.00.
Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας Άνω Τούμπας, Γρ. Λαμπράκη 106, τηλ. 2310 911212, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 12.00 - 13.00.
Ι.Ν. Παναγίας Λαοδηγήτριας, Πλ. Λαοδηγήτριας 8 και Ιουλιανού, τηλ. 2310 210159, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 11.00.
Ι.Ν. Αναλήψεως, Αναλήψεως 6, τηλ. 2310 830306, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 12.00.
Ι.Ν. Αγίων Πάντων, Μοναστηρίου 28, τηλ. 2310 513977, 2310 510029, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 12.00 13.00.
Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα Αμπελοκήπων, Φιλιππουπόλεως 20, τηλ. 2310 738400, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 10:30 - 11.00.
Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα, Αρτάκης 1, τηλ. 2310 912151, 6977245730, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 11.00 - 12:30.
Χαρίσειο γηροκομείο Άνω Τούμπας, Δ. Χαρίση, τηλ. 2310 913310, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12.00.
Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, Ιέρωνος και Ολυμπιάδος, τηλ. 2310 235398, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 11.00 - 13.00.
Ι.Ν. Αγ. Κοσμά Αιτωλού Ευόσμου, Δαβάκη 69, τηλ. 2310 764380, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:30 - 12.00.
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ν. Κουντουριώτη 10, τηλ. 2310 531530, Χριστούγεννα και Πάσχα.
 ΠΗΓΉ

Πώς εγκλωβίζουν τα παιδιά στις αρρωστημένες τους ορέξεις. Ανθρωποι υπεράνω υποψίας οι νέοι παιδεραστές


Κινούνται ανάμεσά μας και είναι άνθρωποι υπεράνω υποψίας. Η τελευταία έκθεση του Χαμόγελου του Παιδιού έδωσε στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για το προφίλ του νέου παιδεραστή.

Μετά και τις τελευταίες υποθέσεις παιδεραστίας στη χώρα μας το Χαμόγελο του Παιδιού κατέληξε πως οι περισσότεροι παιδεραστές είναι... άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αρκετά καλού μορφωτικού επιπέδου και σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί, προπονητές, γονείς, ιερείς, άτομα σε θέσεις εξουσίας και γενικά άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας φέρονται να είναι οι βασικοί ύποπτοι στις τελευταίες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών: άτομα που τα παιδιά γνωρίζουν, εμπιστεύονται, αγαπάνε και γενικά έχουν χρόνο και χώρο μαζί τους.

Τα τελευταία δημοσιεύματα που σόκαραν την ελληνική αλλά και διεθνή κοινότητα απομακρύνουν τη φιγούρα του ανθρώπου που κακοποιεί τα παιδιά από άγνωστους επικίνδυνους ανθρώπους που τυχαία μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά στον δρόμο τους και την τοποθετούν σε άτομα του στενού οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος των παιδιών. Και λόγω αυτής ακριβώς της σχέσης τους με τα παιδιά, εκείνα εγκλωβίζονται σε συναισθήματα αγάπης, θαυμασμού γι’ αυτά τα άτομα και συνάμα φόβου, ντροπής και ενοχής γι’ αυτό που συμβαίνει και έτσι δεν μαρτυρούν αυτό το «ένοχο μυστικό».

Οι γονείς θα πρέπει:   Να εξηγούν στα παιδιά ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίζει με τρόπο που δεν επιθυμούν.
  Να καλλιεργούν ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά προκειμένου αν τους συμβεί κάτι να νιώσουν άνετα να το πουν.
  Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να μας κάνει να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε και επίσης δεν υπάρχει κανένα μυστικό από τη μαμά ή τον μπαμπά.
  Να συζητάνε χωρίς ντροπή θέματα που φέρνει το παιδί στο σπίτι.
  Να παρατηρούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους και να προβληματίζονται για οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Σημάδια που επίσης θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς είναι:
  - Το παιδί δείχνει να έχει ξαφνικά γνώσεις για τη σεξουαλική δραστηριότητα.
 - Εχει εφιάλτες και γενικότερα προβλήματα ύπνου.
 - Εχει αλλαγές στην όρεξή του.
 - Εχει ξαφνικές μεταβολές στη σχολική του επίδοση.
 - Αποφεύγει ή προσκολλάται σε κάποιον ενήλικα.
 - Εχει απρόσμενες διακυμάνσεις στη διάθεση.
 - Μιλά για έναν καινούργιο μεγαλύτερο φίλο και αδικαιολόγητα δώρα ή χρήματα.
 - Παρουσιάζει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
 - Σωματικές ενδείξεις (μώλωπες, ερεθισμός στη γενετήσια περιοχή). - Φυγή από το σπίτι
πηγή

Με ρήτρα δραχμής τα δάνεια από την ΕΤΕπ Ενώ θα διέπονται από αγγλικό δίκαιο


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η αρχή έγινε με τη ΔΕΗ, όταν προ 15ημέρου η διοίκηση της Επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Η πλευρά της ΕΤΕπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔΕΗ δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη είτε της διάλυσης της Ευρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

Πηγές από την ΕΤΕπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει γίνει σαφές από την ΕΤΕπ ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.
πηγή

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης "Η Μέλισσα"


το ηλεκτρονικό περιοδικό maga.gr βοηθάει τη «Μέλισσα» να ανοίξει τα φτερά της και να συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα που δίνει για να στέκεται δίπλα στα παιδιά εκείνα που τον έχουν ανάγκη. Ελάτε να γνωρίσετε την καμήλα του maga.gr και να χορέψετε σε swing ρυθμούς στις 21 Απριλίου, μετά τις 21:00, στο cafe – bar SeeSaw (Λ. Σοφού 20/Βαλαωρίτου, Θεσσαλονίκη). Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του ορφανοτροφείου θηλέων «Μέλισσα» της Θεσσαλονίκης, που προσφέρει φροντίδα και προστασία σε παιδιά από το 1921.

Πληροφορίες

Πότε: 21 Απριλίου

Που: cafe – bar SeeSaw (Λ. Σοφού 20/Βαλαωρίτου, Θεσσαλονίκη)

Ώρα: 21:00

Είσοδος χωρίς ποτό - για την ενίσχυση του ορφανοτροφείου θηλέων «Μέλισσα»: 5 ευρώ
πηγή

Στα δίχτυα των τοκογλύφων για μικροποσά!


Απίστευτο κι όμως αληθινό! Άνθρωποι που έχουν ανάγκη από χρήματα πέφτουν στα δίχτυα αδίστακτων τοκογλύφων ακόμη και για μικρά ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν το γάλα των παιδιών τους ή τα χρήματα για τα φροντιστήριά τους. Τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η μάστιγα της τοκογλυφίας περιγράφει στο kano-oikonomia.gr ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικος:

"Το φαινόμενο της τοκογλυφίας επανεμφανίστηκε πριν από 4 χρόνια. Στην αρχή γινόταν μέσα από τα γραφεία που παλιότερα εξέδιδαν τραπεζικά δάνεια.


Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο άνθρωπος που έχει ανάγκη -ο άνεργος,ο ημιαπασχολούμενος, ο επιχειρηματίας που βλέπει την επιχείρησή του να κλείνει απευθύνεται στα γραφεία αυτά προκειμένου να πάρει τραπεζικό δάνειο. Του δίνουν κάποια ελπίδα στην αρχή, μαζεύουν τα χαρτιά ,υποβάλλουν αιτήσεις κι όταν με βεβαιότητα απορριφθεί το δάνειο του λένε ότι έχουμε και κάποια άλλη λύση για σας. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας δανείσει με λογικούς όρους. Οι λογικοί όροι όμως συνήθως κρύβουν έναν τοκογλύφο , με επιτόκια από 5%- και σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης φτάνει το  10% μηνιαίως . Το αποτέλεσμα; Με βεβαιότητα οι εμπλεκόμενοι καταλήγουν στα δικαστήρια ή χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πως γίνεται; Σε βάζουν και υπογράφεις ένα γραμμάτιο ότι πήρες  πχ 1200 ευρώ. Από τα 1200 ευρώ στο χέρι στου δίνουν μόνο τα 400 ή τα 500.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ακόμη πιο ανησυχητικός. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά τα ιδιωτικά ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν από χρυσαφικά και ασημικά μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τοκογλυφία γίνεται νομότυπα. Γιατί πηγαίνεις εσύ το οικογενειακό σου κειμήλιο,κάτι που σου άφησε ο πατέρας ,ο συγγενής ο σύζυγος και στο παίρνουν στο 10-20% της πραγματικής του αξίας. Δηλαδή πρόκειται για νομότυπη τοκογλυφία. Επ`αυτού έχουμε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και στην Τράπεζα της Ελλάδας και στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή κι έχουμε ζητήσει να μπουν κάποια όρια που τα γραφεία αυτά να μπορούν να αγοράζουν τα αντικείμενα αξίας του κόσμου. Διαφορετικά γυρνάμε σε φαινόμενα κατοχής και μαυραγοριτών . Σήμερα που τίθεται θέμα επιβίωσης έχουμε φαινόμενα  που οικογένειες με κομμένο ρεύμα και νερό με τους  γονείς να υποσιτίζονται να για να φάνε τα παιδιά και ακόμη πηγαίνουν τα κοσμήματά τους ή ότι άλλο αξίας έχουν προκειμένου να πληρώσουν το φροντιστήριο των παιδιών τους. Μιλάμε λοιπόν για καταστάσεις που εκφεύγουν του κανονικού. Βίαιη ανατροπή συνθηκών. Είναι απαραίτητο να παρέμβει η πολιτεία.

Τραγικά είναι τα πράγματα και για τους επιχειρηματίες. Γιατί πίσω από τον επιχειρηματία βρίσκονται πολλές οικογένειες εργαζομένων . Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν χρέη προς τρίτους αντιμετωπίζουν κλειστή πόρτα από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να τις δανειοδοτήσει διότι πλέον η μικρομεσαία μικρή και οικογενειακή επιχείριση στη χώρα μας θεωρείται δανειοδότηση υψηλού ρίσκου. Μόνη διέξοδος η τοκογλυφία. Επειδή όμως πάντα σε σε αυτές τις περιπτώσεις εξαναγκάζονται μέσω γραμματίων κι επιταγών να προσημειώσουν ακίνητα αυτό δίνει μία μικρή παράταση ζωής στην επιχείριση αλλά με βεβαιότητα την οδηγεί στο κλείσιμο λόγω των υπέρογκων επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνεται, οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους που απασχολεί και σε οικογενειακά δράματα . Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πολλές αυτοκτονίες."
ΠΗΓΗ

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στο έλεος των πλειστηριασμών


Μπορεί θεωρητικά οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ να έχουν "παγώσει" και για φέτος ωστόσο χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο λόγος; ότι εξαιρούνται από τον πολυδιαφημισμενο "Νόμο-Κατσέλη" για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πρόκειται για μικροεμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου επειδή έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Η δικηγόρος Μαίρη Αναστασίου εξηγεί στο kano-oikonomia.gr που οφείλεται το πρόβλημα: "Ο Νόμος 3860/10 προβλέπει ότι δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και περιήλθαν σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των τραπεζικών τους δανείων χωρίς δόλο. Οι έμποροι έχουν πτωχευτική ικανότητα και μάλιστα ακόμη κι αν κλείσουν την επιχείρισή τους και ζητήσουν την εκκαθάριση συνεχίζουν να έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Μολονότι σταμάτησαν την εμπορία για διάστημα δύο περίπου χρόνων συνεχίζουν να έχουν πτωχευτική ικανότητα. Ως εκ τούτου τα δικαστήρια τους εξαιρούν ακριβώς λόγω της πτωχευτικής ικανότητας που έχουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουν και την πρώτη τους κατοικία γιατί αν πτωχεύσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου ως έμποροι δεν εξαιρείται κανένα περιουσιακό στοιχείο αν η εταιρία δεν έχει νομική προσωπικότητα δηλαδή είναι  ατομική επιχείριση, ή ομόρρυθμή ή ετερρόρυθμη. Ενδεχομένως να σώσουν την πρώτη τους κατοικία αν έχουν ΑΕ η ΈΠΕ.

Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει φέρει σε αδιέξοδο πάρα πολλούς εμπόρους ως εκ του γεγονότος ότι από τις διατάξεις του Νόμου εξαιρούνται ακόμη και μικροέμποροι δηλαδή μία καθαρίστρια η οποία καθαρίζει πολυκατοικίες κι έχει μία ατομική επιχείριση επειδή είναι ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ και θεωρείται έμπορος...Ακόμη και αυτή δεν μπορεί να μπει στις διατάξεις του 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.  Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται μαγαζάτορες, βιοτέχνες, καθαρίστριες, ταξιτζήδες, μοδίστρες πάρα πολλοί μικροεπαγγελματίες.

Το θέμα έχει απασχολήσει την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου: “Σε περίπτωση ατομικής ή προσωπικής επιχείρησης δυστυχώς δεν προστατεύεται ούτε η πρώτη κατοικία του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Έχουμε ζητήσει λοιπόν στις περιπτώσεις αυτές να ισχύσει ο Νόμος προστασίας και όχι μόνο για την κατοικία αλλά και την ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη” λέει στο kano-oikonomia.gr ο κος Βασίλης Κορκίδης.
ΠΗΓΉ

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε ακραία ψυχολογική κατάπτωση


Το φαινόμενο συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ψυχολογική κατάπτωση έχει ενταθεί και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε. Όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζουμε πάντα υπάρχουν πολλές άλλες αισιόδοξες οπτικές για να δούμε τα πράγματα και κάθε φορά που νιώθουμε πολύ πεσμένοι ψυχολογικά, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΣΤΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ!

AΡΗΣ ΒΙΟΛΑΤΖΗΣ - Κλινικός Ψυχολόγος Υπεύθυνος προγράμματος ΚΛΙΜΑΚΑ για το kano-oikonomia.gr

-Στην κλίμακα υπάρχει μία γραμμή για τους ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν τον εαυτό τους. Αυξήθηκαν τα περιστατικά λόγω της κρίσης και σε τι ποσοστό;


-Η αυτοκτονία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο,δεν προκαλείται από ένα και μόνο αίτιο,σαφώς σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ευάλωτος η οικονομική κρίση είναι ένας πολύ ουσιαστικός παράγοντας ένα σοβαρό αίτιο να κινητοποιήσει μία συναισθηματική διαδικασία που ο άνθρωπος να μην μπορεί πλέον να ζήσει,να μην μπορεί να επιβιώσει κάτω από συνθήκες τις οποίες απειλείται με ασιτία, πενία, δεν μπορεί πλέον να παίξει τον ρόλο του πατέρα,

το ρόλο του συζύγου, δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά του αυτά που χρειάζονται με αποτέλεσμα να κινητοποιείται έτσι μία παθολογία-γιατί η αυτοκτονία είναι νόσος δεν είναι ένα απλό φαινόμενο- να κινητοποιείται λοιπόν η διαδικασία που οδηγεί στην νόσο της αυτοκτονίας και να κάνει τον άνθρωπο να νοσεί με αυτό το πρόβλημα. Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους που είναι ευάλωτοι αλλά όταν χάνουν σπίτι ή δουλειά γίνονται ακόμη περισσότερο.




- Όταν λέμε ευάλωτοι τι εννοούμε;

Ότι ένας συγκεκριμένος οργανισμός είναι πιο ευάλωτος από έναν άλλον οργανισμό σε μία διαταραχή, σε ένα έμφραγμα ή σε ένα καρκίνωμα. Έτσι είναι και η αυτοκτονία. Η αυτοκτονία είναι νοσολογική οντότητα. Υπάρχει ένα υπόβαθρο ευαλωτότητας που αν κινητοποιηθούν και οι υπόλοιποι παράγοντες ένας από αυτούς σοβαρός είναι και η οικονομική κρίση τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον κάποιοι, οι οποίοι δυστυχώς είναι πολλοί, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του νοσήματος της αυτοκτονικότητας και πλέον ο άνθρωπος θα πρέπει να βοηθηθεί άμεσα.


-Υπάρχουν στατιστικά νούμερα από τα τηλέφωνα που λαμβάνατε παλιά και σήμερα;

Η γραμμή 1018 στην κλίμακα ξεκίνησε το 2007 και από το 2008 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα , 7 μέρες την εβδομάδα. Τα τηλεφωνήματα που δεχόμασταν στο παρελθόν ήταν 5-10 την ημέρα ενώ πια τον τελευταίο χρόνο κυρίως έχουμε μέρες που έχουμε δεχθεί πάνω από 70 τηλεφωνήματα. Εχουμε λοιπόν τουλάχιστον 30-40 τηλ τη μέρα που αφορούν σε αυτό. Το σημαντικό είναι ότι ενώ μόνο το 25% των τηλεφωνημάτων στο παρελθόν ανέφερε ως σοβαρό πρόβλημα την οικονομική κατάσταση του καλούντος τώρα πια το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 75%.

Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτόν τον παράγοντα, είναι δεδομένο. Επίσης είναι δεδομένο από την διεθνή έρευνα η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από το 1929 μέχρι σήμερα και δείχνει ότι οποτεδήποτε υπήρχαν οικονομικές κρίσεις υπήρξε και αύξηση της αυτοκτονικότητας.

-Οι άνθρωποι που σας τηλεφωνούν πως συμπεριφέρονται και τι θέλουν να ζητήσουν από εσάς;

Παρότι δεν υπάρχει τυπικός αυτοκτονικός ασθενής συνήθως μιλάμε για άντρες της παραγωγικής ηλικίας από 35-65 ετών οι οποίοι ενώ έχουνε προσπαθήσει στη ζωή τους να κάνουνε αυτά τα οποία έπρεπε να κάνουν αυτά που οι κοινωνικές επιταγές τους όριζαν ότι έπρεπε να ακολουθήσουν βλέπουν ξαφνικά ότι εξαπατήθηκαν, ότι όλες τους οι προσπάθειες να σπουδάσουν , να εργαστούν ,να επενδύσουν στην ζωή και το μέλλον τους δεν μπορεί να αποδώσει και έρχονται πια οι τράπεζες να τους πάρουν το σπίτι, τα παιδιά τους να μην μπορούνε να πάνε σχολείο ...έχουμε φαινόμενα παιδιών που λιποθυμάνε στο σχολείο από ασιτία - είναι παγκοίνως γνωστά.

Οι γυναίκες τους να βρίσκονται κι αυτές σε κατάσταση απελπισίας ,λοιπόν ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση δεν ξέρει πια από που να πιαστεί. Τα αιτήματα τα οποία έχουμε εμείς είναι να μεσολαβήσουμε στις τράπεζες εως πως να τους βοηθήσουμε να αυτοκτονήσουν γρηγορότερα.

Εμείς λοιπόν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στον άνθρωπο που μας καλεί την δυνατότητα πρώτα από όλα να μην προβεί την στιγμή που μας καλεί στην αυτοκτονία και στην συνέχεια να έρθει στα κεντρικά μας γραφεία στην Αθήνα ή σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουμε τηλεψυχιατρική και με αυτό τον τρόπο μπορούμε και βλέπουμε ασθενείς ή να τους συνδέσουμε με τις κατά τόπους υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν


-Δηλαδή δεν τους ακούτε μόνο, αλλά παρεμβαίνετε;

Δεν θα στείλουμε περιπολικό. Θα πάρουμε τηλέφωνο. Έχουμε συνεργασία με πάρα πολλά sites,  blogs, τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ,αστυνομικά τμήματα, ΕΚΑΒ, όπου καλούμαστε να παρέμβουμε όταν υπάρχει έντονη αυτοκτονικότητα που αναφέρεται από κάποιον ή κάποιος από το περιβάλλον του θέλει να ζητήσει βοήθεια έτσι ώστε να παρέμβουμε στην κρίση την στιγμή εκείνη και στη συνέχεια να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αυτόν τον άνθρωπο μέσα από ψυχολογική κι ενδεχομένως ψυχιατρική αν απαιτείται υποστήριξη για να ξεπεράσει αυτό το οποίο βιώνει.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν έναν έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό κι έχουν ακόμη κι ένα πλάνο θανάτου για το πως θα το κάνουνε δεν το κάνουν απλά και μόνο επειδή βαριούνται να ζήσουν άλλο ή δεν θέλουν να ζήσουν άλλο, οι άνθρωποι ΔΕΝ θέλουν να πεθάνουν, θέλουν να σκοτώσουν τον πόνο που έχουνε μέσα τους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα νουμερα αφορουν τον τελευταίο χρόνο.Πολλές φορές κι εμείς δεν μπορούμε να πιστέψουμε το πόσα αιτήματα υπάρχουν.

Ενώ οι γυναίκες κάνουν τέσσερις φορές περισσότερες απόπειρας αυτοκτονίας οι άντρες πεθαίνουν από αυτοκτονία έξι φορές περισσότερο από τις γυναίκες. Αυτό λοιπόν συμβαίνει διότι για τον άντρα είναι πολύ πιο εύκολο να ασκήσει βία κατά κάποιου άλλου συνεπώς και κατά του εαυτού του και ταυτόχρονα έχει απομυθοποιήσει την έννοια του πόνου και του θανάτου. Ο άντρας είναι υποχρεωμένος από την κοινωνία να είναι αυτός ο ποίος θα προσφέρει στην οικογένεια και τα παιδιά του και αυτός είναι ένας ρόλος πια που τον βαραίνει τόσο πολύ που μας οδηγεί να έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοκτονικότητα στους άντρες από ότι στις γυναίκες.
ΠΗΓΉ